En plena pandèmia de coronavirus

Els grans grups de l’Eurocambra donen un respir a Von der Leyen

  • La presidenta de la Comissió Europea assumeix la seva responsabilitat sobre possibles errors en la gestió de les vacunes davant el PPE, Socialistes, Liberals i Verdes

  • Els Verds/ALE tornen a exigir la publicació dels contractes i amenacen d’acudir al Tribunal de Justícia de la UE perquè es pronunciï

  • Von der Leyen evita comparèixer davant l’Esquerra Unitària Europea que exigeix explicacions en públic i una comissió parlamentària d’investigació

Els grans grups de l’Eurocambra donen un respir a Von der Leyen
4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

En teoria, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, metge de professió, hauria de ser un dels membres del col·legi de comissaris més ben qualificats per gestionar una pandèmia com la de la Covid-19. No obstant, els retards en l’arribada de les vacunes, primer de Pfizer i després d’AstraZeneca, o els errors polítics comesos pel seu equip en els últims dies, posant en risc el protocol entre Irlanda i Irlanda del Nord, han minat la seva credibilitat i han posat en qüestió la seva gestió.

Fins al punt que aquest dimarts va acudir –per videoconferència i a petició pròpia– davant els principals grups del Parlament Europeu que van recolzar la seva investidura fa any i mig –Partit Popular Europeu, Socialista i Demòcrates i liberals de Renew– a donar explicacions durant tres sessions d’una hora celebrades a porta tancada. Malgrat el caldejat ambient dels últims dies i les moltes crítiques rebudes, a les reunions va predominar el «bon to», segons les fonts consultades presents, i no hi va haver «cap bronca» tot i que sí moltes peticions de màxima transparència i d’accés als contractes firmats per la UE amb les empreses farmacèutiques.

Segons les fonts consultades, Von der Leyen va reconèixer durant les seves intervencions que costarà «mesos» construir la capacitat de producció de vacunes necessària, però va recolzar la reivindicació dels grups que els contractes amb les farmacèutiques han de ser públics, cosa en la qual va dir que treballa la comissària de sanitat, Stella Kyriakides, i va defensar la «transparència» per saber on van els antídots que produeixen. L’alemanya també va explicar que la velocitat de producció s’està accelerant i que després de la recepció de 18 milions de dosis al gener, esperen rebre 33 milions al febrer i 55 milions al març. En aquest punt, els eurodiputats la van apressar a considerar totes les opcions possibles per trepitjar encara més l’accelerador.

«Assumeixo la responsabilitat»

El més cridaner, potser, després de dies llançant pilotes fora i apuntant altres responsables del seu col·legi de comissaris com el seu vicepresident executiu Valdis Dombrovskis, és que va assumir la responsabilitat pels errors comesos en la creació del mecanisme de control d’exportació de vacunes. Tot i que el seu equip va rectificar amb rapidesa, la Comissió va arribar a activar la clàusula de salvaguarda del protocol d’Irlanda i provocar amb això l’enuig de Dublín i Londres per no consultar per endavant.

L’alemanya va atribuir l’embolic a les presses del moment i va assumir tota la responsabilitat pels errors comesos en un gest destinat a apaivagar les aigües. «Ha assumit la responsabilitat i més no li demanarem», van indicar fonts del grup popular, que insisteixen que l’ocorregut és «una tempesta de Brussel·les» i que la ciutadania el que vol és que arribin les vacunes al més aviat possible.

«La presidenta de la Comissió ha respost a moltes preguntes però encara així ha de millorar la seva comunicació, donar actualitzacions diàries a altres institucions i a la premsa sobre els progressos i els problemes», va dir després de la trobada el líder dels liberals, Dacian Ciolos, que tot i que va qualificar de «clara i constructiva» la discussió espera un debat públic durant la sessió plenària de la setmana vinent. «Els recents errors han afegit una imprevisibilitat no desitjada en un moment molt preocupant per a milions d’europeus i empreses. No tenim marge per a l’error en aquest procés», va advertir.

Verds aquest dimecres

Després de prendre la temperatura als tres grans grups que li van donar suport en la investidura, aquest dimecres l’exministra de defensa alemanya ha acudit a donar explicacions davant el grup dels Verds/Aliança Lliure Europea. I de nou ha sortit airosa. Tot i que el seu copresident, Philip Lamberts, ha admès l’existència d’errors, tant en la gestió de l’estratègia vacunes com en la posada en marxa del mecanisme de control de les exportacions, considera que no és motiu per demanar la dimissió de la presidenta de la Comissió. «No ens sentiran dir que han de dimitir», ha dit després de la trobada.

Notícies relacionades

«Hi ha hagut errors però aquells que posen en qüestió que estaríem millor sense una estratègia comuna de vacunació la resposta és no. No pots utilitzar aquests errors per dir que hauríem d’utilitzar un enfocament nacional», ha avisat recordant que part del problema es resoldria amb més transparència, per això la seva insistència a obtenir la publicació dels contractes negociats per la Comissió i arribar fins i tot al Tribunal de Justícia de la UE perquè siguin els jutges els que determinin quines parts poden quedar en secret i quines no.

Carbasses a l’esquerra

Amb qui no ha accedit a reunir-se aquest dimecres és amb l’Esquerra Unitària Europea, que també la va convidar a comparèixer davant del grup tot i que sense resposta. El grup ha exigit explicacions en públic, davant el ple del Parlament Europeu, i la creació d’una comissió parlamentària d’investigació. «És inacceptable que la Comissió s’amagui dels ciutadans europeus en comptes d’assumir el seu lideratge real. Una pandèmia està causant un terrible sofriment als ciutadans. És el contrari del que necessitem en temps de crisi», li ha retret la copresidenta de l’esquerra a l’Eurocambra, Manon Aubry.