A una dona

Un cas de tortures i segrest aixeca indignació a Bolívia

Un home va fer mal, va violar i va retenir la seva parella davant dels seus fills, als quals va indicar com «pegar a dones»

Un cas de tortures i segrest aixeca indignació a Bolívia
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les tortures amb descàrregues elèctriques, violació sexual i segrest patits per una dona en mans de la seva parella i davant dels seus fills a Bolívia van provocar aquest dijous la condemna d’entitats com la Defensoria del Poble, que va demanar activar un procés judicial amb «diligència».

El cas es va produir a La Paz, on un home de 43 anys va incórrer en delictes d’«esclavitud sexual, violació i tortura» contra la seva parella, una dona de 42 anys, especifica la Defensoria en un comunicat.

L’agressor va retenir la dona durant tres dies per aplicar-li les tortures amb una «arma d’electroxoc» davant dels seus fills de 9, 12, 14 i 15 anys, als quals indicava com s’ha «de colpejar les dones», segons un report policial difós pels mitjans locals.

Una valoració forense va establir almenys dues setmanes d’impediment de la víctima després de descobrir-se marques de cops al cos i lesions de gravetat a les parts íntimes.

El subjecte va intentar escapar-se, però els agents policials el van detenir per derivar-lo a la Justícia.

Les lesions mostren «un especial acarnissament de l’agressor» cap a la víctima, cosa que «va generar una greu humiliació i afectació a la seva salut física, psicològica i sexual», a més de causar «un greu mal a la salut psicològica» dels menors que van ser testimonis d’aquestes agressions, assenyala la valoració de la Defensoria del Poble.

Aquesta entitat «commina les autoritats judicials i les que estan a càrrec de la investigació d’aquest cas realitzar els actuats processals amb la celeritat», indica el comunicat.

Bolívia té en vigor des del 2013 una llei que protegeix les dones de tota manera de violència i que castiga els feminicidis amb 30 anys de presó, la màxima pena en la legislació boliviana.

Els col·lectius feministes han reclamat diverses vegades que la norma no es compleix plenament per qüestions com la falta de pressupost i personal adequat per portar aquests casos.

Notícies relacionades

El Govern bolivià s’apresta a modificar aquesta norma, per això el Ministeri de Justícia va rebre més de mil suggeriments de diferents sectors de la societat, que s’estructuraran en un projecte de llei que passarà a consideració del Parlament.

El país va registrar 113 feminicidis el 2020, un número que no dista gaire dels 117 de l’any anterior, amb la conjuntura especial del confinament per la pandèmia de la Covid-19, que va obligar moltes dones a conviure les 24 hores del dia amb els seus agressors sense poder denunciar-los.