Alerta sanitària

L’OMS avisa del «ressorgiment» de l’Ebola a la República Democràtica del Congo

  • Una dona, primera víctima mortal pel virus en tres mesos

  • L’Organització Mundial de la Salut tem que es produeixi un brot pitjor

L’OMS avisa del «ressorgiment» de l’Ebola a la República Democràtica del Congo
3
Es llegeix en minuts

La República Democràtica del Congo va anunciar diumenge el «ressorgiment» de la malaltia pel virus de l’Ebola a l’est del país, on l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va enviar un equip d’epidemiòlegs després que una dona morís per la malaltia. Aquesta mort es produeix tres mesos després que es declarés el final de l’última epidèmia. Hi ha un «ressorgiment del virus de l’Ebola a l’est de la RDC», va dir el ministre congolès de Sanitat, Eteni Longondo, a la televisió nacional, i va afegir que s’havia localitzat un cas mortal a la zona de Biena, a Kivu del Nord, a l’est.

«Es tracta d’una agricultora, dona d’un supervivent de la malaltia del virus de l’Ebola, que l’1 de febrer va mostrar els signes típics d’aquesta malaltia altament contagiosa», va afegir el ministre. Va morir el 3 de febrer i l’anàlisi de la mostra de sang presa abans de la seva mort va donar un resultat positiu al virus de l’Ebola, segons va informar el Ministeri de Sanitat en un comunicat.

El poble de Biena es troba al territori de Butembo, on «els epidemiòlegs de l’OMS estan investigant actualment sobre el terreny» i on «s’han identificat més de 70 contactes», va escriure l’oficina de l’Àfrica de l’organització en un comunicat datat diumenge des de Brazzaville. «També s’està portant a terme la desinfecció dels llocs visitats per la pacient», va afegir l’OMS, que va recordar que Butembo «va ser un dels epicentres de l’anterior epidèmia d’Ebola a l’est de la RDC» i que «no és estrany que es produeixin casos esporàdics després d’un brot important».

Aquest nou cas es va registrar després de l’anunci, el 18 de novembre del 2020, del final oficial de l’onzena epidèmia de la malaltia de l’Ebola a la província de l’Equador, al nord-oest del país, que va causar la mort de 55 persones dels 130 casos registrats. L’últim pacient d’Ebola es va declarar curat en aquesta província congolesa el 16 d’octubre del 2020.

Risc constant

Diumenge, el ministre Eteni no va declarar la dotzena epidèmia d’Ebola. Però va advertir a mitjans de novembre que «l’alt risc de ressorgiment [de la malaltia del virus de l’Ebola] continua sent permanent» a la RDC. La desena epidèmia d’Ebola, la més mortífera a la RDC, es va declarar l’1 d’agost del 2018 a l’est del país. El seu final es va declarar oficialment el 25 de juny del 2020: «Hi va haver 3.481 casos, 2.299 morts i 1.162 supervivents», segons les xifres de l’OMS.

Per frenar aquesta desena epidèmia, la RDC va recórrer per primera vegada a la vacunació de més de 320.000 persones en aquesta zona inestable, amb dues vacunes de dos laboratoris diferents (Merck i Johnson & Johnson). La mateixa estratègia es va utilitzar per superar l’onzena epidèmia, que va esclatar en una zona de difícil accés de la província de l’Equador, al nord-est.

Notícies relacionades

Identificat el 1976 per Peter Piot i un equip internacional que incloïa el professor congolès Muyembe, el virus de l’Ebola es transmet als humans a través d’animals infectats. La transmissió en humans es produeix a través dels fluids corporals, i els principals símptomes són febre, vòmits, hemorràgies i diarrea. Des de lagran epidèmia de 2013-2016 a l’Àfrica Occidental (11.000 morts), i l’exportació d’alguns casos a Occident a través de les organitzacions humanitàries, l’OMS tem que cada ressorgiment de l’Ebola pugui estendre el virus per tot el món. A més, l’agència de l’ONU havia elevat l’anterior epidèmia a Orient al rang d’emergència sanitària internacional.

La RDC també s’enfronta a l’epidèmia de Covid-19, amb 23.599 casos i 681 morts.