Per permetre viatges
La UE busca consensuar posicions sobre un «passaport» sanitari
Un dels temes centrals de la discussió és la definició de normes comunes per al reconeixement mutu d’aquests certificats de Covid-19
Alguns països de la UE han expressat la idea d’un certificat o «passaport» de vacunació contra la Covid-19 per permetre viatges i participació en esdeveniments públics, una iniciativa que encara és objecte de discussions per definir una posició comuna. Grècia, un país que en gran part depèn del turisme, va dir-ho al gener, en una proposta a la Comissió Europea sobre l’establiment d’un certificat de vacunació d’abast europeu per facilitar el moviment de ciutadans entre els països del bloc.
El país encara no ha implementat aquest document, ja que les autoritats estan esperant decisions negociades dins de la UE sobre la idea.
Un dels temes centrals de la discussió és la definició de normes comunes per al reconeixement mutu d’aquests certificats o «passaports».
A Espanya encara no hi ha aquest document, tot i que les autoritats són favorables a la iniciativa, ja que consideren que pot ser «un element molt important per garantir la tornada a la mobilitat amb seguretat», segons va dir la ministra de Relacions Exteriors, Arancha González Laya.
«La certificació de vacunació és una cosa a la qual ens dirigim, crec que inevitablement», va afegir la funcionària.
Suècia i Dinamarca ja van anunciar la implementació de certificats electrònics, utilitzables per a viatges a l’exterior, però que podrien utilitzar-se també per accedir a esdeveniments esportius o culturals, o fins i tot a restaurants (en el cas de Dinamarca).
En paper o format digital
Finlàndia, al seu torn, prepara el llançament de certificats electrònics «al més aviat possible». Islàndia, que no forma part de la UE però pertany a l’espai Schengen, va començar a emetre aquests documents digitals a finals de gener.
Estònia, per la seva banda, treballa amb l’OMS en el desenvolupament de certificats de vacunació digitals. L’empresa estoniana Guardtime ha iniciat un projecte pilot de certificat per a viatgers anomenat ‘VaccineGuard’.
En aquest país, els passatgers estan exempts de quarantena a la seva arribada si poden mostrar un certificat imprès de vacunació, examen de PCR o prova serològica.
El Govern de Polònia, mentrestant, no distribueix un «passaport», però ha tret una aplicació per a telèfons intel·ligents que permet al seu titular evitar una quarantena a l’ingressar al país.
A la República Txeca i Eslovàquia les persones vacunades reben un certificat imprès.
Veus de cautela
No obstant, un portaveu del ministre belga de Salut, Frank Vandenbroucke, va dir: «No som favorables a un passaport de vacunació per poder participar en una activitat pública».
Notícies relacionadesAmb relació a la utilització d’aquests documents per realitzar viatges, la font va dir que «és una qüestió mundial, i alinearem la nostra posició a les decisions en l’àmbit de la UE i de l’OMS».
A França el Govern encara es mostra reticent a aquesta idea, ja que «encara no tothom té accés a la vacuna, i no sabem si prevé la transmissió», va expressar el ministre de Sanitat, Olivier Véran, per a qui el debat seria possible «d’aquí uns quants mesos».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia