Votació interna

El Moviment 5 Estrelles beneeix un govern de Draghi

  • La formació dona la seva llum verda després que l’expresident del BCE anunciés la creació d’un ministeri de transició ecològica

  • Està previst que el candidat a primer ministre presenti aquest divendres els possibles integrants del seu executiu

El Moviment 5 Estrelles beneeix un govern de Draghi
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El Govern de Mario Draghi ha sigut beneït aquest dijous pel Moviment 5 Estrelles (M5S). La formació italiana, una de les més nombroses a les dues cambres del Parlament del país, ha informat que les seves bases han dit sí a la creació d’un Executiu liderat per l’expresident del Banc Central Europeu (BCE), un pas clau perquè es resolgui la crisi política que des de fa dues setmanes ha deixat Itàlia sense un Govern en plenitud de funcions.

En la votació, que es va dur a terme completament de manera digital –a través de la plataforma Rousseau, una eina informàtica criticada fa temps per la seva escassa transparència–, han participat 74.537 afiliats (dels 119.544 inscrits a la plataforma). 44.177 votants (el 59,3%) van donar el seu beneplàcit a Draghi i 30.360 (40,7%) s’hi van pronunciar en contra.

«La fidelitat és el preu de la grandesa», va celebrar poc després Luigi Di Maio, parafrasejant Winston Churchill. «Hem triat el camí europeu [...]. La fidelitat a la nació avui s’ha demostrat més forta que la propaganda. Això és el M5S», ha afegit, abans de qualificar la decisió de «valenta» en un «moment dramàtic» per al país.

Polítics i tecnòcrates

El resultat de la votació facilita encara més el camí de Draghi cap a la formació del nou Govern, cosa que podria ocórrer a partir d’aquest divendres. Serà llavors quan es descobrirà el model d’Executiu triat pel banquer italià, que, si no hi ha cap imprevist, inclourà al seu equip tant polítics com tecnòcrates. No obstant, serà clau saber quins ministeris hi haurà i quants diputats acolliran.

De fet, això determinarà no només el marge d’acció de Draghi, sinó també la seva estratègia per mantenir a ratlla una coalició que es preanuncia molt heterogènia. Han anunciat el seu suport al Govern forces tan distants ideològicament com el Partit Democràtic (PD), de clara tradició progressista, i la Lliga de Matteo Salvini, una formació euroescèptica i ultranacionalista.

Claus i canvis insòlits

L’anunci que Draghi té previst incloure un ministeri dedicat a la transició ecològica, un vell cavall de batalla del còmic Beppe Grillo, cofundador del M5S, va ser –dimecres a la nit– el senyal que la negociació amb la part dominant de formació s’havia desbloquejat. I encara més que inclogués en les seves consultes una reunió amb els grups ecologistes WWF, Greenpeace i Legambiente, una decisió inusual a Itàlia.

Notícies relacionades

No obstant, aquesta no va ser l’única sorpresa dels últims dies. Més sorpresa va causar (i també uns quants mems a les xarxes socials) el comportament de Salvini, el cap de la ultradretana Lliga, que durant tota la setmana es va mostrar extremadament submís a Draghi. Fins al punt que dimecres, al Parlament europeu, la Lliga va votar a favor de l’aprovació del pla de recuperació europeu EU Next Generation, una decisió tan sorprenent que fins i tot va arribar a les portades italianes.

Un canvi que ha desorientat observadors interns i externs. «Sobre alguns temes, hi ha hagut una marxa enrere i canvis d’opinió [de la Lliga] molt concrets, com és el cas del pla de recuperació europeu. Sobre altres temes, caldrà esperar», va considerar Stefano Feltri, director del diari ‘Domani’.