Ingerència política

Destituït el jutge a càrrec de la investigació de l’explosió a Beirut

L’acomiadament del magistrat Fadi Sawan després d’imputar dos exministres fa perdre l’esperança en la justícia dels libanesos

Destituït el jutge a càrrec de la investigació de l’explosió a Beirut
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Nous retrocessos en el judici per l’explosió del port de Beirut. El Tribunal de Cassació del Líban ha apartat aquest dijous el jutge a càrrec de la investigació. La moció per retirar Fadi Sawan del cas va ser presentada per dos dels exministres imputats, després que el jutge els acusés juntament amb un altre exministre i el primer ministre en funcions, Hassan Diab. «La remoció de Fadi Sawan constitueix una burla a la justícia i és un insult a les víctimes de l’explosió i al poble del Líban», ha denunciat Aya Mazjoub, de Human Rights Watch. 

Per a molts libanesos, aquest gir en la investigació és un retorn a la casella de sortida. Més de sis mesos després de l’explosió que va costar la vida a 211 persones i en va ferir 6.000 més, el Líban reacciona frustrat a la destitució de Sawan. Arran de la sol·licitud basada en «sospites legítimes», el Tribunal de Cassació ha decidit «apartar el jutge Fadi Sawan de la investigació de l’explosió del port de Beirut i assignar el cas a un altre magistrat que serà designat», ha confirmat l’Agència Nacional de Notícies libanesa. 

El desembre passat, Sawan va sorprendre a l’imputar el primer ministre en funcions, Hassan Diab, l’exministre de Finances, Ali Hassan Khalil, i els dos exministres d’Afers Públics, Ghazi Zeiter i Youssef Fenianos, per «negligència». Convocats a declarar el 14 de desembre, els polítics es van negar a ser investigats al·legant la immunitat que els confereix ser diputats i exministres. Animats pel suport polític i comunitari a la seva negativa, Khalil i Zeiter van interposar un recurs d’apel·lació contra Sawan. 

Promeses sense complir

Després de l’explosió del 4 d’agost passat per l’emmagatzemament de 2.750 tones de nitrat d’amoni sense les mesures de seguretat adequades, es van fer moltes promeses. El Govern libanès es va comprometre a publicar els resultats de la seva investigació al cap de cinc dies. Som al febrer, i encara no han arribat. A més, la classe política libanesa posa traves a qualsevol desenvolupament d’una investigació internacional per apuntar als culpables de la tragèdia. 

«Més de sis mesos després, tornem al punt de partida», ha tuitejat la investigadora sobre el Líban de Human Rights Watch, Aya Majzoub. Aquesta organització ja havia denunciat prèviament la possibilitat d’interferència política en la investigació. «Ara, les ‘línies vermelles’ s’han delimitat: no es pot acusar polítics», ha afegit. Després de la destitució de Sawan, s’ha de nomenar un altre jutge encarregat que ha de ser aprovat per un consell judicial superior. Haurà de tornar a començar la investigació. 

«Farsa»

Notícies relacionades

Els acusats recriminen Sawan que no imputés tots els exministres i primers ministres al poder des del 2013, quan va arribar la càrrega de nitrat d’amoni al port. «Aquesta farsa s’ha d’acabar; necessitem respostes i el Líban ha demostrat que és incapaç de proporcionar-les», ha afegit Majzoub. El Líban segueix sense govern sis mesos després de la dimissió de l’Executiu de Diab per l’explosió. Saad Hariri, primer ministre designat, va prometre a l’octubre que tardaria dues setmanes a formar un gabinet d’experts independents.

Des de les xarxes i el carrer, la societat liibanesa ha lamentat la falta d’assumir responsabilitats dels seus polítics i la instrumentalització de la justícia al país. Aquest dijous el Líban s’ha despertat amb la pitjor caiguda de la lliura des del juliol. Les negociacions estancades per formar govern, la desescalada, el gradual aixecament dels subsidis pel Banc del Líban i la falta d’injecció de dòlars han fet que la lliura hagi caigut en picat. Els libanesos no només lamenten l’absència de justícia als tribunals, sinó també les seves butxaques cada cop més buides.