Crisi política
Dimiteix el primer ministre de Geòrgia després de la detenció del líder de l’oposició
Les diferències en el Govern han forçat la sortida de Giorgi Gajaria
El país s’enfronta a una difícil situació política dificultada per la crisi econòmica i la Covid
El primer ministre de Geòrgia, Giorgi Gajaria, ha anunciat aquest dijous la seva dimissió per les diferències al si del seu partit entorn de l’ordre de detenció emesa dimecres contra el líder de la principal formació opositora del país, Nikanor Melia, pels incidents durant una manifestació el juny del 2019.
«Desafortunadament, no vaig poder aconseguir una entesa comuna sobre aquest assumpte amb el meu equip i he decidit dimitir», ha manifestat Gajaria, hores després que un tribunal de la capital, Tbilissi, ordenés la detenció a l’espera de judici del líder del Moviment Nacional Unit (UNM). Així, ha ressaltat que Melia «mai va respectar la llei» i va fer una crida a «irrompre al Parlament» durant les protestes, si bé ha matisat que la seva detenció eleva els riscos i complica la gestió de la crisi econòmica i la pandèmia de coronavirus, tal com ha recollit el portal de notícies georgià Civil.
«Espero que aquest pas contribuirà a reduir la polarització en el nostre espai polític, ja que crec que la polarització i la confrontació suposen els riscos més grans al futur del nostre país i al desenvolupament econòmic», ha manifestat. Després d’això, el Ministeri de l’Interior ha assenyalat en un breu comunicat que «posposa temporalment» la detenció de Melia «en relació amb la dimissió del primer ministre», segons ha informat el diari Georgia Today.
La condemna de Melia
L’ordre del tribunal va arribar després que Melia es negués a pagar una fiança de 40.000 laris georgians (uns 10.065 euros) en el cas contra ell per incitar disturbis i violència durant les esmentades protestes. Les protestes van ser convocades per la visita d’una delegació russa a Tbilissi i que es van saldar amb més de 200 ferits. La crisi va portar la dimissió del president del Parlament, Irakli Kobajidze, i l’oposició va reclamar igualment la dimissió de Gajaria, llavors ministre de l’Interior, i la convocatòria d’eleccions anticipades.
L’opositor va ser alliberat sota una fiança de 30.000 laris (prop de 7.545 euros) si bé la Fiscalia va reclamar que la xifra fos elevada després que es tragués el dispositiu electrònic de seguiment durant una protesta el novembre del 2020.
El Parlament georgià va retirar dimarts la immunitat de Media, el que va aplanar el camí dels esforços de la Fiscalia per aconseguir que tornés a ingressar a presó, enmig de les advertències de l’oposició i els seguidors del líder de l’UNM. Després de la decisió del tribunal, Melia va assegurar que els partits opositors deixarien de banda les seves diferències per unir-se en favor de «els interessos del moviment nacional georgià», mentre va carregar contra els que defensen els interessos de Rússia al país.
Reaccions diplomàtiques
Per la seva banda, l’ambaixador de la Unió Europea (UE) a Geòrgia, Carl Hartzell, ha advertit de l’«impacte ampli» del cas en la situació política al país, enmig de la crisi després de les últimes eleccions, mentre que l’Ambaixada dels Estats Units ha demanat «màxima contenció» i que la situació «es resolgui pacíficament».
El partit Son Georgià de Gajari va aconseguir la victòria en les eleccions d’octubre, si bé el partit de Melia, fundat per l’expresident Mikhaïl Saakaixvili, va reclamar igualment la victòria i es va negar a reconèixer els resultats després de denunciar que les eleccions havien sigut manipulades.
El partit de Melia va recuperar per a aquestes eleccions Saakaixvili com a cap de llista. L’antic president va liderar la Revolució de les Roses del 2003 i va estar al capdavant del país fins al 2013 i, després d’això, va abandonar Geòrgia i va ser condemnat a nou anys de presó en rebel·lia per abús de poder i ocultació de proves en relació amb l’assassinat d’un banquer.
El partit de Saakaixvili, que durant aquests anys va estar actiu en la política a Ucraïna, on va ser governador de la regió d’Odessa amb Petro Poroixenko com a president, és partidari d’una política de més confrontació amb Rússia i afirma que Moscou només entén el «llenguatge de la pressió». La influència de Rússia sobre Geòrgia continua sent un tema políticament sensible. Tropes russes i georgianes es van enfrontar durant alguns dies el 2008 pel control de les regions d’Abkhàzia i Ossètia del Sud.