Immunitat grupal
L’Uzbekistan, el país que viu amb normalitat la Covid
Un cirurgià gallec ha comprovat amb sorpresa com la població ja no pren mesures
El cirurgià gallec Diego González Rivas ha comprovat aquesta setmana amb sorpresa com a l’Uzbekistan la població, de gairebé 33 milions d’habitants, ja està fent vida normal al país, sense mascareta, reunint-se en bars o restaurants sense necessitat de prendre mesures i celebrant festes sense el risc de poder infectar-se de coronavirus.
González Rivas (la Corunya, 1974) ha impartit aquesta setmana la primera classe magistral de medicina que acull l’Uzbekistan des de la crisi de la Covid, sent el país número 113 que visita com a cirurgià en un viatge que ha servit per donar a conèixer la tècnica Uniportal, patentada per ell i que consisteix a fer una cirurgia mínimament invasiva.
«Ha sigut una sorpresa, molt curiós i molt estrany», ha explicat González Rivas des de Taixkent hores abans de prendre un vol de tornada a Espanya, després d’«acostumar-se a la nova situació» i relaxar les seves estrictes normes de comportament social. «Em vaig adonar que aquí no hi ha coronavirus, però ha sigut molt xocant viure aquesta situació i m’ha costat dos dies adaptar-m’hi», ha confessat.
Immunitat de grup
El motiu pel qual la població uzbeka es troba lliure de Covid en aquest moment és «la immunitat de grup», per això en aquest punt d’Àsia Central no hi ha casos nous als hospitals.
«He parlat amb els meus col·legues i ells creuen que la raó que no hi hagi cap problema és haver arribat al 60 o 70% de contagis en la població», ha assegurat el metge espanyol, que ha vist a peu d’hospital la nova situació i ha comprovat com al carrer la vida ja ha recuperat realment la normalitat.
L’any passat, entre març i abril, segons ha explicat Rivas a Efe, el país va patir els horrors de la pandèmia fins al punt d’arribar a una situació crítica pel nombre d’infectats i morts; un malson que es va estendre fins al mes de setembre, però a partir d’aquell moment, «a l’assolir la immunitat grupal», ha explicat, la població ha recuperat la normalitat.
No hi ha ingressos
Descriu la vivència com a «al·lucinant». «No conec cap altre país que ho hagi aconseguit així d’aquesta manera», ha remarcat amb sorpresa, i assegura que al fer la visita al país ha pogut comprovar que «la gent ja no té la infecció i als hospitals no hi ha ingressos, per la qual cosa no existeixen casos».
Quan González Rivas va realitzar el pla de viatge rumb a l’Uzbekistan no s’imaginava que es podria trobar un país al complet fent una vida absolutament normal al carrer, als centres comercials i llocs d’oci com restaurants o bars, «sense utilitzar mascaretes», per exemple, o sense prendre altres mesures higièniques com passa en qualsevol altre punt del planeta actualment.
«Crida molt l’atenció i la veritat és que els primers dies no m’ho creia, fins i tot portava la mascareta per por, però els meus col·legues –metges– em deien que me la tragués perquè no era necessària; finalment me la vaig treure», ha reconegut.
Ferri control
A més de la immunitat de grup, una altra circumstància que explica aquesta nova normalitat que es viu a l’Uzbekistan és el ferri control que hi ha per entrar al país, puntualitza González Rivas, ja que a més d’exigir al passatger una PCR negativa en origen, a l’arribar a l’aeroport «hi ha un dispositiu de gent que et fa un nou test abans d’entrar al país; després d’una hora d’espera et donen el resultat i si és negatiu pots entrar», ha afirmat.
El control a la frontera és per a tots els viatgers, vinguin d’on vinguin, per la qual cosa es formen llargues cues a l’aeroport fins a passar el control de PCR i obtenir la confirmació del servei mèdic que la persona que desitja entrar al país està lliure de la malaltia i en disposició sanitària de viatjar lliurement.
Positius, quarantena
En cas que el passatger doni positiu «et porten a fer una quarantena», ha explicat el doctor gallec que ja té la primera dosi de la vacuna; Rivas explica: «La meva por, durant el viatge, és que em pogués infectar a l’avió, però sembla ser que no».
L’experiència ha sigut «rara, estranya i agradable, però aquí m’he oblidat per uns dies del coronavirus; vaig tenir la sensació que no existia i que tot això havia sigut un somni, tornant al moment abans de la pandèmia en què podia viatjar i ser en qualsevol lloc sense haver de pensar en el coronavirus», ha explicat a Efe.
Per ara, continua, aconseguir la vacuna o planificar-ne l’administració no és un problema que es plantegin a l’Uzbekistan, ja que no consideren que per ara «sigui una prioritat, tot i que suposo que sí que ho faran més endavant; al tenir la població amb prou anticossos consideren que està protegida».
Tornada a la realitat
Al Medcomplex Hospital de la ciutat uzbeka d’Urgench, on González Rivas ha practicat cinc intervencions molt complexes, «tot el personal al complet va passar el coronavirus; és veritat que hi ha hagut morts entre el personal mèdic, però ara el 100% de zeladors, infermers, mèdics, cirurgians o anestesistes estan immunitzats».
Notícies relacionadesEl metge gallec, a més, en cas de fer el viatge al país asiàtic per motius laborals, va tenir temps per visitar durant el cap de setmana les ciutats de Bukhara, Khiva i Samarcanda, en la ruta de la seda, utilitzant el tren Talgo espanyol com a mitjà de transport.
De tornada ja cap a Espanya, Rivas lamenta haver de «tornar a la crua realitat i tornar a posar la mascareta, serà una altra vegada dur», ha reconegut.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín