Vulneració de drets
Escàndol d’abusos sexuals a menors en albergs públics de Panamà
Nenes revelen haver sigut embarassades per religiosos i obligades a avortar
Les autoritats de Panamà investiguen un cas d’abús sexuals sistemàtics durant anys a desenes de menors en albergs dependents de l’Estat. «Hi ha nenes que denuncien que religiosos les deixaven embarassades i després les feien avortar», ha assegurat a Efe la diputada Zulay Rodríguez, presidenta de la Comissió de la Dona, la Infantesa, la Joventut i la Família de l’Assemblea Nacional.
Rodríguez, del governant Partit Revolucionari Democràtic (PRD), també assegura que els abusos, físics i mentals, els cometien els «interns» o personal a càrrec de qui estaven els nens i nenes en almenys 14 albergs investigats.
Aquesta és la primera vegada des que es va destapar l’escàndol fa unes setmanes que una autoritat apunta, tot i que sigui vagament, algú com a responsable de les vexacions a què els nens eren sotmesos.
Compromís del president
El president de Panamà, Laurentino Cortizo, va transmetre la setmana passada un missatge a la nació per televisió en què es va comprometre a trobar i castigar als culpables d’aquests abusos, sense donar detalls de quines accions ha pres el seu Govern ni en quina direcció.
Alguns de menors d’edat van anar abusats sexualment per «interns» des de 2015 en almenys 14 albergs a Panamà, i nenes van denunciar haver quedat embarassades de religiosos que regentaven les llars, va dir a Efe Rodríguez. «Els abusos els cometien els mateixos interns», i fins i tot existeix un cas d’un menor d’edat que «va anar abusat reiteradament durant cinc anys, des dels 10 als 15», va afirmar la diputada.
Una subcomissió parlamentària va revelar un informe que detalla que desenes de menors van ser abusats sexualment, maltractats físicament i psicològicament en albergs de tot el país, institucions que administren organismes privats com ara oenagés i fundacions, però que estan sota la supervisió de l’Estat, que els atorga, a més, fons públics.
D’acord amb la investigació parlamentària, es van trobar albergs sense el permís d’operació reglamentari, sense personal qualificat, amb «condicions infrahumanes» de vida, i que moltes de les víctimes dels abusos són menors amb alguna discapacitat.
Fins a vuit investigacions
La Fiscalia General, on Rodríguez i altres diputades van presentar l’informe parlamentari la setmana passada, ha dit que té obertes vuit investigacions per irregularitats en albergs, algunes de fins a dos anys, i que hi ha imputats, tot i que es desconeixen els detalls d’aquests casos.
El cas ha generat gran indignació a Panamà, on aquest dilluns van continuar les protestes en rebuig dels abusos contra els menors i també de la reacció del Govern del president Cortizo, qualificada de tardana i insubstancial per activista de drets humans i també polítics d’oposició.
Notícies relacionadesMés de 200 manifestants van protestar davant la seu del Ministeri del Treball, obstruint parcialment una important artèria viària i exigint justícia per als nens víctimes i presó per als responsables dels abusos.
«Fa tres setmanes que estem al carrer i no hi ha una resposta precisa per part del Govern. Hem vist com han mirat d’ocultar informació i a persones involucrades [...] com a joventut ens sentim indignats, tristos, amb ràbia i impotència», va dir a Efe Dional Sañazar, militant de l’organització Joventut Revolucionària.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia