Auge gihadista

Caos i trets en la tornada amb les seves famílies de les nenes nigerianes segrestades

  • El Govern imposa el toc de queda i tanca el mercat de la localitat

  • Almenys tres persones van ser tirotejades, tot i que es desconeix l’autor dels trets

Caos i trets en la tornada amb les seves famílies de les nenes nigerianes segrestades
2
Es llegeix en minuts

Les autoritats de l’estat nigerià de Zamfara han declarat el toc de queda i han tancat les activitats del mercat després que la violència entelés la tornada de centenars de col·legiales segrestades a les seves famílies, ha dit un portaveu de l’estat. A última hora de dimecres, es van produir trets i caos durant el que hauria d’haver sigut l’alegre tornada de 279 nenes segrestades per homes armats al seu internat la setmana passada. El Govern de Nigèria va aconseguir l’alliberament de les menors dimarts, però havien de sotmetre’s a controls i tractaments mèdics.

Un testimoni va explicar a Reuters que va veure com, després que els pares, impacients, irrompien a l’escola i agafaven les seves filles per portar-les a casa, no sense abans llançar pedres contra la institució. La mare d’una de les nenes va informar a AFP que els progenitors es van enfadar perquè volien tornar a casa abans que enfosquís, ja que les carreteres són insegures.

La resposta de la policia davant els fets va ser llançar gasos lacrimògens a un grup de manifestants a l’exterior de l’escola i, com els soldats, disparaven enlaire. Encara es desconeix si s’ha produït alguna mort, però se sap que almenys tres persones van ser tirotejades.

Mesures per a la seguretat

El portaveu de l’estat de Zamfara, Sulaiman Tunau Anka, va qualificar l’incident de «desafortunada desobediència civil» i va dir que el governador havia imposat un toc de queda a la ciutat, Jangebe, des del vespre fins a l’alba, per evitar que es produïssin més alteracions de la pau. Anka també va afirmar que les activitats del mercat se suspendrien fins a nou avís, ja que les autoritats havien descobert «proves sòlides» que aquestes activitats havien ajudat els bandits. No en va donar més detalls. «El Govern de l’estat està disposat a garantir la seguretat de les vides i les propietats dels seus ciutadans tant sí com no», va dir Anka. A principis d’aquesta setmana, el president Muhammadu Buhari va ordenar un desplegament militar massiu a Zamfara, va prohibir la mineria i va imposar una zona d’exclusió aèria a l’estat.

Notícies relacionades

El de Jangebe va ser el tercer segrest massiu d’escolars al nord de Nigèria des del desembre. La setmana passada, 42 persones van ser raptades en una escola a l’estat nigerià de Níger, a l’oest del país. Cap grup ha reconegut encara el segrest, però, segons informa la BBC, es creu que és obra de bandes criminals que solen organitzar segrestos per demanar rescat a Zamfara, i no del grup islamista Boko Haram, grup terrorista que ha fet atacs similars al país.

Des de l’ONU, un grup d’experts han demanat que les alumnes traumatitzades rebin rehabilitació urgent.