10 anys de guerra

El Parlament libi aprova el nou Govern d’unitat nacional, primer pas cap a la pau

  • Des del 2011, després de la caiguda de Moammar al-Gaddafi, el país àrab viu sumit en una guerra civil que es va agreujar el 2015

  • El nou primer ministre interí, Abdul Hamid Dbeibah, haurà de preparar el país per a les eleccions constituents de desembre del 2021, auspiciades per l’ONU

El Parlament libi aprova el nou Govern d’unitat nacional, primer pas cap a la pau
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

«Aquest és un dia històric per a la Cambra de Representants». Així ha definit la jornada d’aquest dimecres el president del Parlament libi, Aguila Saleh, després de la votació que ha aprovat el nou Govern libi d’unitat nacional, el primer des del 2011 que governarà en tot el país i que tindrà mandat tan sols fins al desembre d’aquest any, quan es convocaran eleccions

Arribar fins aquí ha sigut una tasca complicada. Després de la caiguda de Moammar al-Gaddafi el 2011, Líbia va sortir de la guerra civil –en la qual l’OTAN va participar des de l’aire– per entrar en anys de caos i cacics de la guerra que intentaven repartir-se les engrunes del que abans havia sigut un dels Estats més rics de l’Àfrica en petroli.

El 2015, la guerra civil oberta va tornar, separada en dos bàndols. En un, el Govern de Trípoli, l’únic reconegut per les Nacions Unides i que controlava la meitat oest del país, i a l’altre, a l’est, el de Tobruk, liderat per Khalifa Hafter, un antic mariscal de l’Exèrcit libi reconvertit en senyor de la guerraTots dos tenien els seus valedors exteriors. El govern de Tobruk comptava amb el suport de França, Rússia, Egipte, l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units. El de Trípoli, comptava amb Itàlia, Turquia i Qatar

Tots aquests països van dirimir durant tot el 2020 qui era el més fort. Hafter va començar una ofensiva a la primavera que va estar a punt de conquerir Trípoli, però en aquell moment Turquia va enviar els seus drons, soldats i mercenaris sirians que van canviar la balança de costat. Les forces lleials al govern de l’oest van reconquerir bona part del país i van arribar a Sirte, situada just al centre. 

És allà on ara, a tall de símbol, s’ha instal·lat el nou Parlament que aquest dimecres ha aprovat un nou Govern d’unitat nacional. El seu primer ministre serà Abdul Hamid Dbeibah, un multimilionari que durant l’època de Gaddafi va ser el director de la companyia estatal d’inversions.

«Dono les gràcies al Parlament per confiar en aquest Govern. És un moment històric. La guerra no es repetirà i demano a la Cambra de Representants que busqui la unitat per aconseguir deixar enrere aquests anys de divisió i guerra», ha dit Dbeibah en un discurs aquest dimecres després de la votació. 

Armistici i procés de pau

Notícies relacionades

Armistici i procés de pauDesprés de l’ofensiva de Trípoli amb l’ajuda turca que va deixar la guerra en taules, les dues parts del conflicte libi van decidir acordar un alto al foc l’octubre de l’any passat. Els dos governs van acordar activar el procés de pau que va començar formalment fa un mes, quan Trípoli i Tobruk, amb l’ajuda de les Nacions Unides, van acordar que Dbeibah seria el nou primer ministre del país i l’encarregat de formar un Govern d’unitat nacional sota el seu mandat.

Aquest dimecres s’ha fet un primer pas amb la formació de l’Executiu. «Els nostres objectius seran millorar els serveis a la població, unificar les institucions estatals i acabar amb aquest període de transició convocant eleccions», ha dit Dbeibah. Els comicis tindran lloc, segons el previst, el 24 de desembre del 2021. Els libis contenen la respiració.

Temes:

Líbia