Figura controvertida
Mor a Sud-àfrica Goodwill Zwelithini, el rei dels zulus
El líder zulu ha mort a causa d’una sèrie de complicacions en la seva diabetis
La seva figura, tot i que controvertida, ha ajudat al progrés del país africà
Goodwill Zwelithini, rei dels zulus, ha mort aquest divendres als 72 anys després de passar diverses setmanes hospitalitzat per complicacions relacionades amb la seva diabetis, tal com han informat fonts pròximes al monarca. El rei va passar diverses setmanes ingressat a la regió sud-africana de KwaZulu-Natal, a l’est del país, a causa dels alarmants índexs de glucosa que mostrava. «Tràgicament, quan estava hospitalitzat, la salut de sa majestat va empitjorar i va morir divendres» al matí, han explicat en un comunicat les mateixes fonts. El líder zulu havia tingut una còmoda vida: amb diversos palaus, sis esposes i una trentena de descendents. A més, va gaudir d’una renda anual pagada per l’Estat d’uns 3,4 milions d’euros.
Zwelithini ocupava el tron dels zulus des de 1971, en ple «apartheid», quan s’exercia una forta opressió sobre la població negra al país africà. Cyril Ramaphosa, president del país, va manifestar que el líder, nascut a la ciutat de Nongoma, seria recordat com un «visionari» per la seva àmplia contribució a la identitat i la unitat del poble zulu. No només això, el president va insistir en la seva importància per al desenvolupament econòmic del país i, especialment, de la regió de KwaZulu-Natal, on resideix la majoria dels zulus.
La seva figura va generar molta tensió el 1994, l’any de les primeres eleccions democràtiques al país, especialment al partit liderat per Nelson Mandela, el Congrés Nacional Africà (ANC, per les seves sigles en anglès), quan va convocar milers d’homes armats amb pals a Johannesburg. La majoria d’ells eren seguidors de l’Inkatha Freedom Party (IFP), el partit nacionalista zulu. L’escena va acabar amb un tiroteig davant la seu de l’ANC en el qual van morir 42 persones i 250 van resultar ferides.
Un personatge controvertit
Amb una població d’entre 10 i 12 milions de persones, els zulus són l’ètnia més important de Sud-àfrica, un país amb 52 milions d’habitants. El rei no tenia un poder real al país, però sí que tenia una important capacitat d’influència sobre la seva ètnia. La Constitució sud-africana de 1996 reconeix el rol dels líders tradicionals, i tot i que no tenen un paper executiu, sí que tenen un fonamental paper cerimonial, a més d’una influent posició social i política.
Zwelithini, que controlava uns 2,8 milions d’hectàrees al país, ha sigut una peça bàsica en els últims anys per a debats com el de la reforma de la propietat de la terra, en el qual els seus interessos eren contraris als de l’Estat, així com en les onades de violència xenòfoba que ha viscut Sud-àfrica en la seva història més recent.
En els últims anys, el rei va ser assenyalat pels seus comentaris xenòfobs, va culpar els migrants africans d’haver provocat un «augment de l’anarquia al país» i els va titllar de «formigues» i «polls». També se l’ha acusat d’haver avivat una onada d’atacs racistes que van deixar set morts i milers de desplaçats. També va demostrar tenir un caràcter homòfob i havia manifestat en diverses ocasions que l’homosexualitat «no era acceptable». De la mateixa manera, va recolzar els càstigs corporals a les escoles i va reestablir el 1980 l’Umhlanga, una dansa en la qual joves verges seminues –ja queestà prohibit que ho facin dones «impures»– ballen al voltant de la residència reial i tallen canyes.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia