Crisi sanitària global
L’històric carrer per als vianants de Buenos Aires, en ruïnes per la pandèmia
• El carrer Florida s’ha convertit en un desert com a conseqüència de la Covid
• La crisi econòmica ha obligat centenars de comerços a tancar
La ciutat de Buenos Aires s’ha quedat almenys temporalment sense el seu carrer Florida, que és com dir, d’alguna manera, que li extirpessin la Rambla a Barcelona i, al seu lloc, quedés una ganyota urbana de la seva esplendor. La pandèmia s’hi ha acarnissta, ja que l’economia es va contraure més de 10 punts el 2020. Segons la Confederació Argentina de la Mitjana Empresa, l’any passat van tancar arreu del país 90.700 locals i 41.200 petites i mitjanes empreses. Algunes de les cicatrius de la caiguda s’exhibeixen al passatge més emblemàtic de la capital. Encara queden alguns bars i comerços oberts. Però l’entrada de gran part dels seus establiments ha estat tapiada o hi penja el cartell d’es lloga. La Federació de Comerç i Indústria de la Ciutat de Buenos Aires calcula que uns 500 locals han abaixat les seves persianes metàl·liques en els 1.200 metres de carrer per als vianants i els seus carrers contigus.
Un silenci ensordeix aquest tram que bullia i es delectava de la seva història de distinció. Florida va ser el nom del grup literari d’avantguarda que va desplegar la seva imaginació en les primeres dècades del segle XX. Un jove Jorge Luis Borges va formar part d’aquesta lleva que es reunia a la confiteria i billar La Richmond i, sota una aura de cosmopolitisme, es burlava dels poetes i narradors vuitcentistes. Creien que el futur els pertanyia, just en aquest carrer a què ara només li queda el passat. La Richmond havia tancat les seves portes anys enrere fruit de l’especulació immobiliària. Ara és part del mateix paisatge.
El Centro en emergencia económica | “Antes de la pandemia por Florida circulaban unas 400 mil personas cada día. Hoy los comerciantes advierten que hay unos 500 locales cerrados, que significa pymes que dejan de dar empleo”. @fxcastillo61 en @fmmilenium:https://t.co/GMG3UpWODb pic.twitter.com/8Vo1MTubLJ
— FECOBA (@FECOBAORG) 29 de enero de 2021
El carrer de vianants porta a la seu de l’Executiu. Les seves adjacències marquen el pols financer d’aquest país. En alguns bars, com el Florida Garden, es conspirava fins que queia el sol: al voltant de les seves taules s’asseien polítics, periodistes i espies. Ja no hi ha res a tafanejar ni hipòtesi per desbrossar: tot està a la vista. El 1952, al morir Eva Perón, el carrer es va convertir en el camí obligat cap a la vetlla de l’«Abanderada dels humils». La poeta i escriptora Maria Helena Walsh va deixar en un dels seus textos les impressions d’aquest pelegrinatge. «Calle Florida, túnel de flores podridas/ Y el pobrerío se quedó sin madre llorando entre faroles sin crespones/ Llorando en cueros, para siempre, solos». Quinze anys més tard, quan una dictadura va substituir les llambordes colonials per rajoles, va ser un dels epicentres d’efervescència cultural i juvenil.
La febre del dòlar
El carrer ha sigut també un termòmetre recurrent dels vaivens del dòlar que, des de fa dècades, és un desvetllament nacional. Els ‘arbolitos’, com es van anomenar als anys vuitanta els venedors informals de la moneda nord-americana, pul·lulaven entre la gent com peixos a l’aigua. En els temps de tolerància, alçaven la veu per oferir la cotització del dia. «Canvi, canvi», xiuxiuejaven, furtius, durant els dies de més restriccions canviàries i absurdes penalitzacions. En l’actualitat, els ‘arbolitos’ són migrants colombians o veneçolans. Sembla que parlin sols. Gairebé ningú hi passa pel voltant.
Es feia difícil travessar Florida en temps de «normalitat» (400.000 persones cada dia) que semblen irrecuperables. L’eixam humà dificultava les caminades. Calia caminar de vegades en ziga-zaga. Però a més del tràfec, en alguna cantonada es ballava tango per als turistes o alguna estàtua vivent desafiava les possibilitats de petrificació. Florida ha sigut un recorregut obligat dels visitants d’altres països, especialment brasilers, que compraven de tot a les botigues. Amb la Covid-19 va venir el tancament de fronteres. El turisme va caure en picat. L’Associació Amics del Carrer Florida calcula que els comerços de la zona es nodrien en un 70% per d’estrangers que no se sap quan retornaran. L’altre 30% de l’activitat provenia de les oficines. Les vendes en total van caure un 75% i els locals disponibles per a lloguer o venda es van incrementar un 760% en relació amb el també penós 2019. Els que encara sobreviuen es nodreixen de l’escassa activitat que queda al voltant.
Desert de ciment
«El centre de Buenos Aires va morir», va dir l’escriptor Martín Rodríguez després de recórrer el que era una de les zones més actives de la ciutat. La seva descripció és estremidora. «Fum als costats: bancs, oficines públiques, caixers automàtics trencats, bars vells i moderns abandonats o amb una taula tallant l’accés per viure d’un delivery (venda telefònica) que li permeti pagar la llum, el gas, oficines sense feina. Un desert vertical i horitzontal». ¿Fins quan? Ningú ho sap.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia