Indignació popular
Itàlia desnona els supremacistes de Steve Bannon
S’ha dictaminat que la concessió d’una cartoixa del centre del país, donada pel Ministeri de Cultura a l’associació Dignitas Humanae Institute (DHI), ha de ser revocada
El Consell d’Estat italià ha dictaminat que la concessió d’una cartoixa del centre d’Itàlia, donada pel Ministeri de Cultura per als pròxims 19 anys a l’associació Dignitas Humanae Institute (DHI) ha de ser revocada, «perquè quan va presentar la seva candidatura no reunien els requisits demanats en la licitació».
Acaba així un conflicte provocat principalment per una dotzena d’associacions del territori de la Ciocciaria, al sud de Roma, que consideraven la concessió a DHI com «un embolic». L’associació DHI, juntament amb alguns bisbes del lloc, avalats per polítics conservadors italians, havien demanat fins i tot al papa Francesc que realitzés pressions sobre el ministeri perquè decidís a favor d’«uns joves braus, plens d’entusiasme», ja que «l’Esperit Sant està amb ells [...] i mereixen la possibilitat de demostrar-ho».
La indignació popular, la intervenció d’un sol polític de l’esquerra i una tímida campanya de premsa animada per ‘Il Faro di Roma’, van posar en el punt de mira la decisió del ministeri que, d’una altra manera, hauria passat desapercebuda. La concessió de la cartoixa a la DHI havia sigut ja atorgada pacíficament per Cultura, amb el vistiplau de la comissió interna que havia de donar la seva opinió, tot i que encara faltava ser concedit el permís final, argument a què va poder acollir-se el ministeri per revisar la decisió en vista de les protestes.
Escola de supremacistes
A la web de la DHI i d’altres associacions de polítics conservadors vinculades a la dreta nord-americana hi ha la imatge de Bannon, que en el seu projecte contemplava la creació d’una escola de supremacistes europeus. D’acord amb el projecte s’hauria tractat d’un centre amb unes 300 places per a joves de tot el món, que en la que va ser la pàtria de Ciceró haurien après l’abecé del sobiranisme i del supremacisme que aquests anys ha anat prenent tanta rellevància als Estats Units i a Europa. L’«escola de petits Salvini i petits Orbán», ironitzava la gent del lloc, que en diverses ocasions havien realitzat protestes i «vagues de pelegrinatges» a la Mare de Déu del Sarró, amb referència a la bossa de viatge dels pastors.
La cartoixa del segle XIII, sorgida sobre les ruïnes d’una abadia del segle X, és un colossal complex monumental construït al municipi de Collepardo (Frosinone), que ja no comptava amb monjos i, tal com preveuen les lleis italianes, havia passat a l’Estat. L’últim inquilí hi va viure sol fins a l’arribada del britànic Benjamin Harnwell, lloctinent de Steve Bannon, exguru de Donald Trump, que s’hi va instal·lar el 2016, manifestant públicament que no se n’hauria anat «de cap manera».
Notícies relacionadesAtès que entre les condicions de la licitació es trobava la condició que qui hi hagués optat havia de tenir «una experiència de cinc anys» en gestió de béns monumentals, la DHI va inaugurar successivament un museu al lloc. No estava obert al públic sinó que per visitar-lo era necessari realitzar una reserva prèvia i s’havia nomenat una guia per atendre els visitants. Ha sigut precisament aquesta circumstància la que ha permès al Consell d’Estat revocar la concessió. «S’ha fet justícia», comenta Felice Maria Spirito, advocat de les 12 associacions contràries a la concessió, lamentant «la total absència dels polítics locals» i «la conducta de gran ambigüitat de molts personatges».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia