Rússia adverteix que les paraules de Biden «no tenen precedents»

  • El Kremlin rebutja taxativament les paraules del mandatari nord-americà mentre el Ministeri d’Exteriors exigeix una explicació

  • Moscou encara medita mesures de represàlia concretes en un context de net deteriorament de les relacions i probables noves sancions

Rússia adverteix que les paraules de Biden «no tenen precedents»
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Una tempesta perfecta es discerneix en les pròximes hores i dies sobre les relacions entre els EUA i Rússia, una tempesta que podria fins i tot superar de llarg les múltiples escalades verbals viscudes entre Washington i Moscou durant els moments àlgids de la guerra freda del segle XX. Després de cridar a consultes el seu ambaixador a la capital nord-americana, el Kremlin medita la resposta a les acusacions del president Joe Biden, que ha qualificat d’assassí el seu homòleg rus, Vladímir Putin. Això sí, per boca del seu portaveu, Dmitri Peskov, la presidència russa ja ha previngut que desqualificacions així, entre els líders de les dues superpotències nuclears, no s’havien utilitzat «mai en la història».

«Jo no hi reaccionaré de forma prolixa; només dic que són unes declaracions molt dolentes del president dels EUA», ha arremès el portaveu presidencial en el seu brífing diari amb periodistes. «És evident no vol millorar les relacions amb el nostre país; a partir d’ara, nosaltres procedirem així», ha advertit, sense precisar, de moment, cap mesura concreta de represàlia. Tampoc ha aclarit si serà el mateix líder del Kremlin en persona qui respondrà en persona a Biden.

Una explicació

Notícies relacionades

D’altra banda, Maria Zakhàrova, portaveu d’Exteriors, ha demanat, en declaracions fetes al programa ‘60 Minuts’ una explicació a la part nord-americana. «¿Per què sempre hem de traduir del seu llenguatge d’ocell, estrany i incomprensible al llenguatge normal?», s’ha qüestionat amb sarcasme. Posteriorment, ha convidat els periodistes russos o nord-americans a preguntar en futures compareixences del president nord-americà davant la premsa què és el que en concret «volia dir» durant la polèmica entrevista televisada. Konstantin Kosatxov, vicepresident del Consell de la Federació, la Cambra alta del Parlament rus i considerat molt pròxim a Putin, ha exigit «una disculpa» pública: «Declaracions així no són acceptables en cap circumstància».

Després de l’arribada de Biden a la Casa Blanca, els intercanvis de retrets i les crisis entre representants nord-americans i russos no han fet més que multiplicar-se. La publicació recent d’un informe dels serveis nord-americans d’intel·ligència en què s’acusava Rússia d’intentar influir en el resultat de les eleccions presidencials nord-americanes a través de «personalitats pròximes» a l’expresident Donald Trump no ha fet més que empitjorar les coses. Biden ha promès que Moscou «pagarà» la ingerència. Tot això, a més, coincideix amb la polèmica entorn de l’enverinament del líder opositor rus Aleksei Navalni, la responsabilitat última del qual recau, segons les agències d’intel·ligència occidentals, en el mateix president rus.