Repressió al país asiàtic

La UE sanciona 11 membres de la junta militar de Birmània

Els Vint-i-set també apunten contra Pequín al castigar quatre alts càrrecs per la vulneració de drets de la minoria musulmana uigur

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Des que la junta militar de Birmània fes un cop militar i detingués la premi Nobel de la pau i líder del país, Aung Suu Kyii, l’1 de febrer, uns 250 birmans han mort víctimes de la repressió desencadenada al país asiàtic. En resposta a aquesta situació, els ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE) han decidit imposar aquest dilluns sancions a 11 membres de la junta en resposta a la repressió militar i política contra manifestants pacífics. 

Deu dels 11 sancionats són alts càrrecs de les forces armades. Entre ells, el comandant en cap, Min Aung Hlaing, i el vicecomandant en cap Soe Win. També ha sigut sancionat el president de la comissió electoral Thei Soe pel seu paper en l’anul·lació dels resultats de les eleccions del 2020. Els 11 sancionats no podran entrar a la UE i veuran els seus béns al territori europeu, si els tinguessin, congelats.

Aquesta decisió se suma a la suspensió de l’ajuda financera al Govern i la immobilització de tota l’ajuda als òrgans governamentals que es consideri que legitimen la junta militar de Birmània com a resposta a l’«enderrocament il·legítim del Govern democràticament elegit i la brutal repressió que la junta exercir contra manifestants pacífics». La UE no descarta noves mesures restrictives contra entitats econòmiques que siguin propietat o estiguin sota control de les forces armades birmanes. «L’excessiva violència que estem veient sobre el terreny és inacceptable, el nombre de morts ha arribat a una escala intolerable», ha avisat el ministre d’Exteriors alemany, Heiko Maas.

La Xina, en el punt de mira

A més de les sancions contra els alts càrrecs birmans, els Vint-i-set també han acordat aquest dilluns tornar a utilitzar el mecanisme que permet sancionar les vulneracions de drets humans i que van estrenar fa unes setmanes per castigar quatre alts càrrecs de Rússia pel cas Navalni. En aquesta ocasió, la UE ha decidit castigar 11 persones i quatre entitats, entre els quals quatre alts càrrecs i una empresa constructora de la Xina pels abusos dels drets de la minoria musulmana uigur a Xijiang.

Notícies relacionades

Entre les persones sancionades, amb prohibició de viatge a la UE i la congelació de béns, es troba el director de l’oficina de seguretat pública de Xinjiang, Chen Mingguo, que ja va ser castigat l’any passat pels Estats Units, així com diversos alts càrrecs i l’exresponsable del Partit Comunista de la regió, Zhu Hailun.

Es tracta de la primera vegada des de la matança de la plaça de Tiananmen, el 1989, en què la UE castiga dirigents del règim xinès. La llista de nous sancions per vulnerar drets humans també inclou persones de la República Popular Democràtica de Corea, Líbia, el Sudan del sud i Eritrea.