Minoria musulmana

Devastació al camp rohingya de Cox’s Bazar

El director d’ajuda humanitària de l’oenagé Educo a Bangladesh adverteix de les repercussions emocionals de l’incendi en els nens

Crida unànime de les oenagés per retirar el filat dels camps

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Sense sostre, sense menjar, sense vàters ni aigua. Adults atordits, nens perduts, en xoc, vagant d’un costat a l’altre, buscant els seus pares o el rastre d’alguna pertinència calcinada per les flames. Han passat ja dos dies des que el foc devorés part del descomunal campament rohingya Cox’s Bazar, al sud-est de Bangladesh, però el panorama continua sent dantesc. Així es desprèn del relat del director d’ajuda humanitària de l’oenagé Educo al país asiàtic, Matiur Rahaman: «Mai havia vist res així, tan devastador». Més d’una trentena de camps acullen un milió de persones. Més de 10.000 barraques van quedar cremades, amb el balanç de 15 refugiats rohingyes morts, diversos centenars desapareguts i 45.000 de desplaçats.

Educo és una de la trentena d’oenagés internacionals que s’han bolcat en l’emergència al camp de la minoria musulmana perseguida a Birmània, d’on va sortir fugint a Bangladesh. Present al país des de fa dues dècades i als camps de refugiats de Cox’s Bazar des del 2017, aquests dies ha centrat tots els seus esforços a protegir els més petits després de la catàstrofe.

«Només sent aquí podem entendre com de dur que està sent per als nens. Han perdut casa seva, la seva escola, tot el que tenien, i estem molt preocupats per com els està afectant emocionalment, perquè aquesta tragèdia se suma a la seva condició de refugiats i a un any en què la Covid ha tingut dures conseqüències per a les seves vides», afirma Rahaman. «Estava molt espantada. Quan vam tornar, no hi havia res. Totes les nostres coses estaven destruïdes. Ara ni tan sols tenim menjar», explica Rahima, de 12 anys, als treballadors humanitaris d’Educo.

Molts interrogants es mantenen sense aclarir en relació amb l’origen de l’incendi. Les primeres versions dels bombers apuntaven a un foc fruit de l’explosió dels cilindres de gas que els refugiats utilitzen per cuinar, alimentat pels materials altament inflamables, com la lona i el bambú, dels quals estan fetes les barraques. Però un representant dels rohingyes entrevistat per Efe, Sayed Ullah, ha demanat «una investigació immediata» perquè la naturalesa d’aquests incendis –el de dilluns va ser el tercer en poc temps– «suscita molta inquietud».

La trampa de les tanques

Notícies relacionades

Un altre dels temes per a la polèmica al camp malmès són els filats d’arços que l’envolten. Rahaman, de l’oenagé Educo, coincideix amb altres col·legues del sector humanitari en la necessitat de treure-les perquè no tornin a ser impediment per a la fugida en casos d’emergència com el que s’ha viscut. Hi ha testimonis de rohingyes que van topar amb les tanques. «No vam poder fugir a causa dels filats dels camps i la meva filla menor ha resultat greument ferida», ha explicat a Facebook Myo Min Khan.

We saw sample of today before! https://www.instagram.com/p/CMH3zcYFmqz/?igshid=mycvcb99f001

Posted by Myo Min Khan on Monday, March 22, 2021

«Molts nens estan desapareguts i alguns no van poder fugir com a conseqüència de les tanques», assegura el portaveu rohinya.