Produïdes als Països Baixos
Localitzades a Itàlia gairebé 30 milions de vacunes d’AstraZeneca amb destinació incerta
Els fàrmacs trobats a prop de Roma són gairebé el doble dels que ha rebut fins ara la UE
La Comissió vol revisar el mecanisme de control de les exportacions per actuar també contra altres farmacèutiques
La farmacèutica Astrazeneca té emmagatzemades prop de 30 milions de dosis de vacunes a les neveres d’una planta industrial pròxima a Roma la destinació de les quals no és clara. Segons publica aquest dimecres el diari ‘La Stampa’ de Torí, aquestes vacunes eren per al Regne Unit. No obstant, fonts oficials d’Itàlia asseguren que el seu destí era Bèlgica. Els fàrmacs localitzats són gairebé el doble dels que ha rebut fins ara la UE per part de l’empresa anglosueca.
Ha sigut Brussel·les que ha revelat a les autoritats italianes el lloc on es mantenen emmagatzemades les dosis, la indústria Catalent, situada al sud de la capital italiana, que avui ha sigut inspeccionada. Brussel·les ha criticat aquests dies amb duresa el Govern de Londres per la captació de vacunes fabricades en territori comunitari.
Fins ara se suposava que la missió de la planta italiana era tan sols envasar les vacunes que li anaven arribant, en aquest cas, del centre de producció que té AstraZeneca a la localitat belga de Seneffe (Bèlgica). Almenys part d’aquest material hauria sigut produït també als Països Baixos per la firma Halix, una subcontracta d’AstraZeneca amb capacitat per generar 5 milions de dosis al mes, segons informa l’agència Bloomberg. Aquest centre de producció, no obstant, no ha rebut encara el vistiplau de l’EMA europea, ja que la indústria mare ha presentat els papers amb retard, i no compta amb el permís de la UE per exportar-la a la Gran Bretanya.
Mecanismes de control
No obstant disposa del vistiplau de Londres, que ja no està vinculada a la UE, per exportar-les al Regne Unit. La sospita de la UE és que des d’Halix han sortit vacunes cap a Anglaterra almenys fins al primer de febrer, quan va entrar en vigor el reglament europeu per al control de les exportacions de vacunes. Sobre la base de l’esmentat reglament, el Govern italià del primer ministre Mario Draghi va bloquejar a principis de mes una partida destinada a Austràlia. La Comissió Europea ha adoptat avui canvis per endurir el mecanisme de control i frenar la sortida de carregaments de laboratoris que no compleixen amb els seus contractes de venda a la UE.
El cas de la planta italiana ha sorgit després que el comissari europeu per al Mercat, el francès Thierry Breton, visités la planta de Leida. Va ser llavors quan Breton va sospitar que la indústria estava produint amb normalitat, malgrat no comptar amb els permisos.
Breton va alertar el Govern de Roma, sol·licitant una inspecció a la planta de Catalent, que a l’estar autoritzada a envasar els vials li era fàcil passar desapercebuda i emmagatzemar una part de la producció per al Regne Unit. Això suposaria, raonen les autoritats comunitàries, l’existència d’un acord entre AstraZeneca i el Govern britànic en detriment de la UE.
En cas de confirmar-se la sospita, la conducta d’AstraZeneca explicaria que hagués presentat amb retard els papers per produir també a la planta d’Holanda: una manera de justificar els retards en les entregues als països de la UE, però produint dosis per enviar el Regne Unit.
Queixes del Govern
Mentre Roma resol el cas que millor il·lustra la «guerra» que lliuren Brussel·les i Londres per les vacunes, Mario Draghi va dir ahir al Senat: «Hem d’exigir a les farmacèutiques el respecte ple dels compromisos, utilitzant tots aquells instruments disponibles, incloent-hi el reglament per a les exportacions introduït per la Comissió el gener, que ha de ser aplicat quan és necessari».
Pel que fa a la pandèmia, Draghi va dir que té l’esperança que les escoles obrin després de Setmana Santa i que l’organització informàtica de la vacunació serà centralitzada per poder arribar a les 500.000 dosis diàries a l’abril. Draghi va presentar també les queixes del Govern contra algunes regions pel retard amb què vacunen les persones de més de 80 anys.
Notícies relacionades«Hi ha importants diferències regionals que són molt difícils d’acceptar. Totes haurien d’ajustar-se a les prioritats indicades per Sanitat», va dir. Fins ara un milió de dosis han sigut inoculades a persones que no formaven part de cap grup de risc.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034