En cas de risc vital

Una comissió de diputats dominicana planteja despenalitzar l’avortament

  • El canvi no afectaria els casos de malformacions al fetus ni les violacions

Una comissió de diputats dominicana planteja despenalitzar l’avortament
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una comissió de diputats de la República Dominicana, que va presentar aquest dimecres el projecte de reforma del Codi Penal, va proposar despenalitzar l’avortament només quan corre perill la vida de la mare o del fetus.

L’article 112 de l’informe sotmès aquest dimecres al ple de la Cambra baixa, a què EFE va tenir accés, proposa despenalitzar l’avortament quan, per salvar la vida de la mare i del fetus en perill, «s’esgoten tots els mitjans científics i tècnics disponibles fins on sigui possible».

Dos dels nou membres de la comissió no van firmar el document, que conté 412 articles.

Presó per a la resta de situacions

D’aquesta manera, si és aprovat el Codi Penal mantindria condemnes de presó per a la resta de circumstàncies, incloent-hi la malformació greu del fetus i en cas de violació o incest, casos en què la despenalització és reclamada per feministes i altres grups socials.

L’article 109 del projecte de Codi Penal suggereix penes de dos a tres anys de presó per a qui causi la interrupció de l’embaràs o cooperi amb aquest propòsit, encara que la dona ho consenti.

En el paràgraf I d’aquest article se sanciona amb presó d’un a dos anys la dona que es provoqui un avortament o que consenti a fer ús de les substàncies que amb aquest objecte se li indiquin o administrin, o que consenti a sotmetre’s als mitjans abortius. El segon paràgraf diu que si no es produeix l’avortament, però es causa al fetus una lesió o malaltia que perjudiqui de forma greu el seu normal desenvolupament o origini a la persona nascuda una greu tara física o psíquica, l’autor serà sancionat amb d’un a dos anys de presó. En aquests casos l’Estat assumirà la tutela absoluta del nen o nena.

De dos a tres anys de presó s’imposarien als metges, infermeres, farmacèutics i altres professionals de la medicina, així com les llevadores, que, «abusant de la seva professió o ofici», causin o ajudin a causar l’avortament. Si la dona mor a causa de l’avortament, els trobats culpables seran condemnats a penes d’entre quatre a deu anys de presó.

Diputats a favor i en contra

El ple de la Cambra dels Diputats va començar aquest dimecres la lectura del projecte de Codi Penal, però no es va arribar als articles que aborden la polèmica de la interrupció de l’embaràs. Tot i que no es va llegir el relatiu a l’avortament en la sessió, diversos diputats van penjar mocadors de colors als seus micròfons per posicionar-s’hi a favor o en contra.

Els favorables a la despenalització van utilitzar mocadors verds, color utilitzat per les feministes a l’Argentina, i els contraris, blau cel, color que utilitzaran els assistents a una caravana convocada per les esglésies catòlica i evangèlica aquest dissabte.

Altres vies per a la despenalització

La Cambra dels Diputats ha creat una comissió especial per estudiar una llei específica que abordi les tres causals, l’aprovació de les quals és una antiga demanda de les feministes.

Notícies relacionades

La setmana passada, el president dominicà, Luis Abinader, va suggerir que siguin els ciutadans els que decideixin sobre l’eventual despenalització de l’avortament, ja que el tema divideix el país i els partits polítics. El febrer passat el Govern va enviar al Congrés un projecte de llei per regular l’organització dels referèndums, cosa que permetria sotmetre el projecte al vot popular.

La Constitució dominicana reconeix el dret a la vida des del moment de la concepció, que converteix aquest país en un dels sis d’Amèrica que mantenen una prohibició total de l’avortament, juntament amb el Salvador, Hondures, Nicaragua, Haití i Surinam.