Brutalitat policial

Mor la dona salvadorenca asfixiada pel genoll d’un policia al sud de Mèxic

  • En un comunicat, la comissió de drets humans de Quintana Roo va dir que va presentar una queixa d’ofici contra els agents de seguretat pública per «violacions al dret humà a la vida»

  • Es deia Victoria Esperanza Salazar, tenia 36 anys, era mare de dues nenes i vivia de manera regular a Mèxic, segons el Govern del Salvador

Mor la dona salvadorenca asfixiada pel genoll d’un policia al sud de Mèxic
3
Es llegeix en minuts
Begoña González

Es deia Victoria Esperanza Salazar, tenia 36 anys, era mare de dues nenes i vivia de manera regular a Mèxic, segons el Govern del Salvador. El seu assassinat aquest dissabte al sud de Mèxic, en mans d’un agent de policia, ha causat una forta tempesta social i política a l’Amèrica Central. Salazar va ser asfixiada per la pressió del genoll d’un dels quatre agents de la Direcció Municipal de Seguretat Pública de Tulum que la van detenir.  

La seva mort, investigada per la Fiscalia General de l’Estat (FGE) de Quintana Roo com a homicidi agreujat, es va fer viral després de difondre’s aquest diumenge el vídeo, gravat dissabte, en el que s’aprecia la brutalitat amb què un dels quatre policies de Tulum li va col·locar el genoll al coll, i la va asfixiar fins que va deixar de gemegar, al costat de la resta d’agents a plena llum del dia. Segons van publicar alguns mitjans locals, la dona va ser detinguda per desordre públic.

En un comunicat, la comissió de drets humans de Quintana Roo va dir que va presentar una queixa d’ofici contra els agents de seguretat pública per «violacions al dret humà a la vida». «És lamentable i condemnable qualsevol privació de la vida, més encara quan es tracta de persones que constitucionalment tenen l’obligació de respectar, garantir, protegir i promoure els drets humans», van assegurar. 

Després de la identificació de la víctima, diversos grups d’activistes van viralitzar l’etiqueta #JusticiaParaVictoria, un moviment a què es van sumar polítiques mexicanes i associacions de migrants i polítics del Salvador. La causa de Salazar ha passat de les xarxes a mans de la fiscalia, que ha obert una investigació de la qual encara no han transcendit detalls. 

«M’uneixo a l’exigència de justícia i zero impunitat per l’assassinat de Victoria, la dona que va perdre la vida en mans de la policia municipal de Tulum, Quintana Roo. Condemno aquest acte d’ús excessiu de la força. Que es castigui», va escriure Malú Micher, presidenta de la Comissió d’Equitat de Gènere del Senat mexicà. «Ja estem en contacte amb els familiars de la salvadorenca que va morir a Tulum, Quintana Roo, Mèxic, en un fet que està sent investigat», va dir a Twitter la cancellera salvadorenca Alexandra Hill Tinoco. 

«A la família de la víctima reiterem el total recolzament i acompanyament del Govern del president Nayib Bukele», va afegir, i va prometre que el seu Govern es farà càrrec de la manutenció i estudis de les dues filles de la víctima i de tot el que necessitin».

Antecedents d’abús

Notícies relacionades

No és el primer cas d’abús policial contra dones a Quintana Roo, on el novembre passat diversos policies van disparar contra un contingent feminista que protestava contra la impunitat del feminicidi d’Alexis, una jove de 20 anys. La violència policial va culminar en la separació del càrrec del secretari de Seguretat Publica de l’Estat, Alberto Capella, i del director de la policia del municipi, Eduardo Santamaría.

Diverses associacions feministes van comparar l’assassinat de Salazar amb el de l’afro-nord-americà George Floyd, que va morir també asfixiat per la policia de Minneapolis, Minesota, el maig del 2020 cosa que va desencader les històriques protestes per la justícia racial als Estats Units. Aquest mateix dilluns començarà el judici per la brutalitat policial en la qual es va desenvolupar el seu assassinat. «La policia a la via pública et mata. Imagineu el que fa quan ningú la veu», va qüestionar l’organització Marea Verda Mèxic. Al país centreamericà, tan sols un 30% de la població confia en la policia, segons ha reportat aquesta setmana l’Institut Nacional d’Estadística i Geografia.