Democràcia exhausta

El president d’Israel encarrega a Netanyahu l’àrdua tasca de formar govern

  • Rivlin es resigna a nomenar el candidat amb més suports després d’una decisió que no ha sigut «fàcil sobre una base moral i ètica»

  • El primer ministre en funcions s’enfronta a mes i mig de negociacions mentre els seus judicis per corrupció copen telenotícies i tertúlies

El president d’Israel encarrega a Netanyahu l’àrdua tasca de formar govern
4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

La història es repeteix a Israel i amb gairebé els mateixos protagonistes. El primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu és, de nou, l’encarregat de formar govern després de les quartes eleccions en dos anys. El president del país, Reuven Rivlin, ha optat per encomanar la tasca al candidat amb més suports després de la ronda de consultes amb els partits polítics d’aquest dilluns. Netanyahu s’enfronta a un mes de negociacions alhora que el seu judici per corrupció entra el segon dia de la fase probatòria. 

Temorós pel seu país, Rivlin ha reconegut que «aquesta no ha sigut una decisió fàcil sobre una base moral i ètica». Després dels comicis del 23 de març, l’absència d’una majoria de 61 diputats ha instal·lat Israel encara més en el bloqueig polític. Ni el Likud de Netanyahu amb la confiança de religiosos i dretans ni una variada coalició en contra seu sumen els suports necessaris per formar govern.

Durant les consultes amb els partits polítics de dilluns, 52 diputats de 120 van demanar que se li confiés al primer ministre en funcions la tasca de crear un nou Executiu. Per a Yair Lapid, el líder del centrista Yesh Atid, hi va haver 45 suports. Set diputats van assenyalar Naftali Bennett del dretà Yamina, i 16 més no van fer cap recomanació. Rivlin ha elegit Netanyahu malgrat reconèixer que «no hi ha cap candidat amb una oportunitat realista de formar un govern que tingui la confiança de la Knéset», el Parlament israelià. 

Mes i mig

Ara Netanyahu té 28 dies per embrancar-se en converses que donin a llum un nou Executiu. Després de finalitzar el termini, pot demanar una extensió de dues setmanes a Rivlin. Si no aconsegueix una coalició, el president pot nomenar un altre candidat o passar aquesta tasca a la Knéset. Aquesta àrdua tasca depèn, en part, del suport del partit islamista Raam. El seu líder Mansur Abas s’ha mostrat disposat a emparar Netanyahu, però els seus socis religiosos i antiàrabs s’han negat a asseure’s amb ell. 

D’altra banda, Lapid, amb 17 escons, continua fent números per formar una coalició en oposició al primer ministre més longeu de la història d’Israel. «Donar el mandat a Netanyahu és vergonyós i una taca per al país com un Estat respectuós de la llei», ha tuitejat. El líder de Yesh Atid ha ofert a Bennett un govern d’unitat en el qual el dretà ocuparia el lloc de primer ministre durant els primers dos anys. 

Netanyahu ja ha posat fil a l’agulla per evitar ser destronat. Aquest dilluns també ha començat la fase probatòria del seu judici per suborn, abús de confiança i frau. Amb unes cinquenes eleccions a l’horitzó, la imatge pública de Bibi comença a deteriorar-se. Tot i que la resolució podria trigar mesos o fins i tot anys a arribar, el procediment es desenvoluparà durant tres dies a la setmana. El cas ocuparà –encara més– telenotícies i tertúlies, una distracció vergonyosa que augmentarà les demandes de dimissió del líder imputat. 

En la segona jornada de testimonis, el fiscal Yehudit Tirosh ha declarat que després del seu testimoni el dia anterior, l’exdirector executiu del lloc de notícies Walla, Ilan Yeshua, havia rebut «missatges desagradables» que considerava problemàtics. L’apogeu dels seus judicis per corrupció coincideix amb el seu nomenament com a encarregat de formar govern, però també amb uns panorames internacional i nacional adversos.

Rei Bibi

Notícies relacionades

Sembla que arriba l’ocàs de la ‘nació vacunació’, pels seus èxits en la immunització de la seva població sense precedents a nivell mundial. Segons el ‘Jerusalem Post’, Israel no hauria transferit el pagament d’unes 2,5 milions de dosis de la vacuna Pfizer, cosa que ha creat hostilitat amb la companyia. A més, l’inici de la investigació per crims de guerra per part del Tribunal Penal Internacional és imminent. 

Al seu torn, la crisi de la monarquia jordana a l’altre costat del riu Jordà amenaça el regnat de Netanyahu per ser el seu soci regional més consolidat. També la represa de les converses amb l’Iran a Viena mostra la distància que manté l’administració Biden amb l’Israel de Bibi. Un final per a aquesta història sembla encara llunyà. Mentrestant, una democràcia exhausta pateix a expenses del bloqueig polític i la persistència del rei Bibi de no abandonar el seu tron.