L’OMS les està estudiant

La Xina admet que l’eficàcia de les seves vacunes «no és alta»

  • Pequín estudia combinar fàrmacs o un canvi en les pautes de vacunació d’aquestes a fi d’augmentar l’eficàcia de l’antigen

La Xina admet que l’eficàcia de les seves vacunes «no és alta»
2
Es llegeix en minuts

El director del Centre de Control i Prevenció de Malalties de la Xina, Gao Fu, va admetre que l’eficàcia de les vacunes per a la Covid-19 del seu país no és alta, i va apuntar que Pequín estudia la barreja d’unes quantes o un canvi en les pautes de vacunació a fi d’augmentar l’eficàcia de l’antigen.

Citat avui pel diari hongkonguès ‘South China Morning Post’, Gao va indicar en una conferència a la ciutat central xinesa de Chengdu que Pequín valora dues vies de millora «per solucionar el problema que l’eficàcia de les vacunes actuals no és alta».

Una d’aquestes seria ajustar la inoculació –ja sigui augmentant-ne la dosi, el nombre de dosis o l’interval entre aquestes– i l’altra, combinant vacunes de diferent tipus de tecnologia.

Segons el rotatiu hongkonguès, «és la primera vegada que un científic xinès ha debatut en públic l’eficàcia relativament baixa de les vacunes xineses».

No obstant, en una entrevista amb el diari estatal ‘Global Times’ publicada després, Gao va considerar que els mitjans van malinterpretar les seves paraules com una admissió que les vacunes xineses són poc eficaces.

«Les taxes de protecció de totes les vacunes del món de vegades són altes i de vegades, baixes. La millora de la seva eficàcia és una qüestió que els científics de tot el món han de plantejar-se», va apuntar Gao, citat per ‘Global Times’.

«Referent a això, suggereixo que pensem a ajustar el procés de vacunació, així com el nombre de dosis i intervals, i adoptem vacunació seqüencial amb diferents tipus d’antígens», va afegir.

Per la seva banda, l’expert en vacunes Tao Lina, present en la conferència d’aquest dissabte a Chengdu, va indicar: «Els nivells d’anticossos generats per les nostres vacunes [xineses] són més baixos que els de l’ARN missatger (tecnologia utilitzada per les vacunes de Pfizer i Moderna), i les dades d’eficàcia també són més baixes».

«Per això –va continuar, citat per ‘South China Morning Post’–, crec que és una conclusió natural que les nostres vacunes de virus inactivat i vector d’adenovirus són menys efectives que les d’ARN missatger».

De moment, la Xina ha donat l’aprovació per a l’ús d’emergència a quatre vacunes per a la Covid-19: dues de desenvolupades per la farmacèutica Sinopharm (totes dues de virus inactivat), una per Sinovac (virus inactivat) i una altra per CanSino (vector viral no replicant).

En el cas de la vacuna de Sinovac, es van realitzar assajos clínics fora de la Xina que van mostrar diferents taxes d’eficàcia: mentre les proves realitzades a Turquia van donar una efectivitat del 91,25%, les dades proporcionades per Indonèsia van apuntar un 65,3% i les del Brasil va rebaixar fins al 50,4% el percentatge, una setmana després d’haver anunciat un 78%.

Notícies relacionades

Les taxes d’efectivitat de les vacunes de Sinopharm estan entre el 72,5% i el 79%, mentre que CanSino afirma que el seu antigen té una eficàcia del 75%.

El 31 de març, el grup d’experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que estudia les vacunes contra la Covid-19 va explicar que està acabant la seva anàlisi de les desenvolupades a la Xina per Sinovac i Sinopharm, i en els pròxims dies confirmarà si n’autoritza l’ús d’emergència.