Crisi sanitària global

Segon Ramadà confinat en el món musulmà

  • El mes sagrat de l’islam, en el qual els seus feligresos han de dejunar durant el dia, comença aquest dimarts enmig de la pandèmia, restriccions i una escassa vacunació

Segon Ramadà confinat en el món musulmà
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Era ja passada la una de la matinada quan el senyor amb el seu tambor va començar. Va passar a la majoria del món musulmà aquest dilluns: cada nit, unes hores abans que surti el sol, el bateria del Ramadà –així se’ls anomena– va carrer per carrer, barri per barri, despertant la gent perquè s’aixequi ja, que a partir que surti el sol ja no podran menjar més, i han d’aprofitar les poques hores de lluna que encara queden.

Aquest dimarts és la primera nit de Ramadà d’aquest any, almenys a Turquia, i altres països. En altres latituds arrenca demà, dimecres. El mes sagrat de l’islam del 2021 es viu al país euroasiàtic amb més preocupació encara que l’anterior: des de fa una setmana, les infeccions per la Covid-19 diàries baten rècords. Ahir es van notificar 54.000 positius

Serà un mes llarg de dejuni i restriccions a Turquia. No ho serà, no obstant, en altres països musulmans, sobretot als petits estats del golf Pèrsic, on la vacunació, com a Israel, està sent de les més ràpides del món. Als Emirats Àrabs Units (EAU), per exemple, més del 80% de la població ha rebut ja una dosi de la vacuna, mentre que el total de persones amb dues és del 22%. Entre les dosis administrades als EAU hi ha, també, les que s’han injectat a diversos membres de la família reial espanyola.

Paradís de vacunes

Paradís de vacunesQatar, Kuwait i Bahrain tenen dades semblants, i l’Aràbia Saudita, amb molta més població, va una mica per darrere. A més, els saudites van anunciar fa pocs dies que només les persones que estiguin completament vacunades podran realitzar aquest any la ‘umrah’, la peregrinació a la Meca que tot musulmà amb prou recursos econòmics ha de fer almenys una vegada en la vida.

Al Iemen, on no arriben vacunes perquè el país viu en un estat de setge i embargament imposat pels saudites i els emiratís, la població haurà de passar el Ramadà, com l’any passat, a mercè completa de la Covid i de les armes dels saudites, la seva preocupació real.

Notícies relacionades

I una cosa semblant passa a Síria, on es desconeix exactament l’abast de la pandèmia i el nombre real de casos. No hi ha prou tests, ni prou menjar ni gasolina. Per descomptat, tampoc vacunes.

La part més important de cada dia del Ramadà és, sens dubte, quan cau el sol. En aquell moment, veïns, familiars i amics es reuneixen tots junts en l’’iftar’, quan es trenca el dejuni. Després del sopar, els carrers s’omplen de gent fins a altes hores de la matinada. A molts països, com a Turquia, Tunísia i Jordània, no obstant, aquesta tradició de sortir al carrer ha quedat prohibida. En d’altres es recomana no fer-ho.