Judici pel cas Floyd
Els EUA: una nació a la corda fluixa
El país espera amb ansietat i preocupació el veredicte del policia que va acabar amb la vida de George Floyd
El jurat delibera reclòs en un hotel de Minneapolis els tres càrrecs que s’imputen a Derek Chauvin
El president Biden «resa» perquè el jurat popular adopti la decisió «adequada»
El president Joe Biden es dirigirà a la nació quan es conegui el veredicte, previst per a les 22.30 o 23.00 hora peninsular espanyola (les 15.30-16.00 hores de Minneapolis). La seva administració sospesa desplegar els militars de la Guàrdia Nacional als 50 estats del país en funció del que decideixi el jurat. Facebook ha declarat Minneapolis ciutat «d’alt risc» i anuncia que eliminarà els missatges que incitin a la violència o celebrin la mort de George Floyd. I, mentrestant, milions de nord-americans esperen amb ansietat i preocupació el desenllaç d’un judici on es dirimeix alguna cosa més que la justícia per la mort d’un home negre. La brutalitat policial s’asseu al banc dels acusats, així com el racisme estructural que continua filtrant la vida nord-americana, incapaç de trencar amb el seu passat més truculent i equilibrar la balança que pertorba el seu multiculturalisme.
Aquesta vegada la decisió no està en mans de les institucions, sinó de la dotzena d’homes i dones que formen part del jurat, reclosos en un hotel de nom desconegut i aïllats del món fins que siguin capaços de dictar un veredicte sobre els tres càrrecs que s’imputen a Derek Chauvin, el policia blanc que va acabar amb la vida de Floyd després de clavar-li el genoll al coll durant nou interminables minuts el maig de l’any passat. El seu perfil s’assembla al del país que espera el seu dictat. Són quatre dones i dos homes blancs; tres homes i una dona negra, i dues dones multiracials. Les edats oscil·len entre la vintena i la seixantena. I han aconseguit posar-se d’acord unànimement respecte a cadascun dels càrrecs. D’una altra manera, el judici podria haver-se declarat invàlid.
El més seriós dels càrrecs imputats contra Chauvin és el d’assassinat en segon grau, que implica una pena de fins a 40 anys de presó, tot i que les regles sobre les sentències a Minnesota reduirien molt probablement aquesta pena a 12 anys i mig d’internament penitenciari. La llei no obligava la fiscalia a demostrar que Chauvin va tenir intenció de matar Floyd. En tenien prou de demostrar, més enllà de qualsevol dubte raonable, que les seves accions van causar la mort del sospitós, una tesi avalada per alguns dels metges i experts policials que van testificar durant les tres setmanes de judici. El problema és que pocs creuen que els carrers es conformin amb un veredicte parcial de culpabilitat. La pau social està en joc.
Advertències dels líders negres
«Reso perquè el veredicte sigui l’adequat. Segons la meva opinió, no deixa lloc als dubtes. I no diria això si el jurat no estigués reclòs en aquests moments», va dir dimarts Biden, cosa que evidenciava la transcendència del cas. Els líders negres, que han participat en les vigílies i manifestacions de les últimes setmanes a Minneapolis, han advertit que la frustració latent està cridada a desbordar-se si el veredicte no compleix les expectatives. «No podem condonar aquesta Amèrica inhumana, no podem condonar la maldat que presenciem al vídeo de l’arrest», va dir diumenge Benjamin Crump, l’advocat dels drets civils que representa les famílies de Floyd i Daunte Wright, el negre en la vintena i desarmat abatut la setmana passada durant un control policial en un suburbi de Minneapolis.
Crump va deixar clar que les protestes continuaran si no es fa justícia, una idea en la qual va redundar la diputada demòcrata Maxine Waters al demanar a la ciutadania que adopti una postura «més bel·ligerant» i «activa» si el veredicte no està a l’altura de les circumstàncies. Aquestes declaracions han aixecat polseguera, tant que el jutge al capdavant del judici va suggerir que li podrien servir a la defensa de Chauvin per apel·lar el cas.
Notícies relacionadesAmb la navalla al coll del país, cap ciutat camina tant a la corda fluixa com Minneapolis, blindada amb filats i murs de formigó, i presa per vehicles cuirassats i milers de militars armats i amb uniformes de camuflatge. El governador de Minnesota pretén evitar que es repeteixi el pandimoni que va desencadenar la mort de Floyd al maig, una explosió de saquejos i destrucció que va deixar una factura de 350 milions de dòlars (291 milions d’euros)
Però molts ciutadans han comparat el desplegament amb una ocupació militar en tota regla, que no ha fet més que exacerbar la tensió i la por. Una percepció accentuada pels centenars d’arrestos empresos durant les protestes per la mort de Wright, dispersades amb munició antiavalots.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034