Bolívia
Jeanine Áñez es descompensa a la presó
Un comunicat assenyala que té febre, vòmits i dolor abdominal
L’expresidenta interina de Bolívia Jeanine Áñez,empresonada des de fa més d’un mes a La Paz, va patir una descompensació en la seva salut que requereix anàlisis complementàries de laboratori determinades després d’una revisió realitzada per metges particulars i de l’Estat a demanda dels seus advocats defensors. El matí, en els comptes de l’expresidenta interina a Facebook i Twitter es va publicar un missatge per informar que «Áñez ha presentat el dia d’avui una descompensació en el seu estat de salut», per la qual cosa es va demanar «de forma urgent l’ingrés de personal mèdic particular» a la presó per revisar-la. «Se’ns ha comunicat aquest matí que ahir a la nit va tenir febre, 39 graus, vòmits i un dolor abdominal intens», va explicar a Efe l’advocat Ariel Coronado, part de l’equip que defensa l’exmandatària interina. Per això es va demanar autorització perquè ingressi un metge internista a la presó de dones al barri de La Paz de Miraflores, on és detinguda preventivament l’exgovernant transitòria, va indicar. L’advocat va recordar que sempre que Áñez requereix una revisió per temes de salut, les autoritats demanden que sigui «conjunta» entre els seus metges particulars i els de la Direcció de Règim Penitenciari, dependent del Ministeri de Govern (Interior).
El metge finalment va poder entrar al penal a mitja tarda i va demanar realitzar exàmens complementaris de laboratori a Áñez, cosa que s’efectuarà aquest dimarts, segons han informat mitjans locals. Un comunicat difós a la nit a les xarxes socials de l’expresidenta assenyala que «es troba amb un quadro d’hiperventilació, síndrome febril i dolors aguts a l’estómac, la qual cosa podria venir d’una probable complicació renal o un altre factor» que s’han de descartar mitjançant les proves de laboratori sol·licitades. Els esmentats exàmens «revesteixen caràcter urgent» i se li haurien d’haver realitzar en aquesta jornada, cosa que «no va ser possible a causa de la negativa de la Governació del penal», assenyala el comunicat. La nota també denuncia que en els últims dies es va veure un «retard» en les sol·licituds d’ingrés de metges especialistes i d’equips de laboratori» per atendre Áñez, que «continua perjudicant el seu ja delicat estat de salut».
Els antecedents
Áñez és a presó des de fa més d’un mes pel cas anomenat «cop d’Estat» basat en denúncies de suposada conspiració, sedició i terrorisme durant la crisi política i social que es va produir a finals del 2019 i que van derivar en la renúncia de Morales a la Presidència i l’anul·lació dels comicis d’aquell any enmig de denúncies de frau. La detenció de l’expresidenta transitòria i dos dels seus exministres va generar tensions entre l’oficialisme, que defensa que es busca fer «justícia» davant el que consideren un «cop d’Estat» contra Evo Morales, i l’oposició, que denuncia una «persecució» política, a més de pronunciaments d’organismes internacionals que van demanar que es respecti el degut procés.
Notícies relacionadesLa setmana passada també hi va haver una polèmica entre l’oficialisme i l’oposició després d’una visita d’una comissió de diputats al penal. Els diputats del governamental Moviment al Socialisme (MES) asseguren que l’expresidenta gaudeix de suposats privilegis a la presó, mentre que els opositors denuncien que alguns dels seus drets són vulnerats.
Un grup de parlamentaris dels blocs opositors Comunitat Ciutadana i Creemos van anunciar un viatge als Estats Units per denunciar davant instàncies internacionals la «vulneració a l’ordre democràtic» i la «persecució política» del Govern de Luis Arce contra opositors, policies i militars per la crisi del 2019.