Llibertat d’expressió
Reporters Sense Fronteres denuncia que molts Governs utilitzen la pandèmia per lligar de mans el periodisme
La pràctica informativa està bloquejada totalment o parcialment al 73% de 180 països analitzats
La pandèmia de coronavirus ha sigut l’excusa perfecta per als Governs poc proclius a la llibertat de premsa. «Per causa –o amb el pretext– de la crisi sanitària, els periodistes s’enfronten a un tancament d’accessos tant a les cobertures sobre el terreny com a les fonts d’informació», recull la Classificació Mundial de la Libertad de Premsa elaborada per Reporters Sense Fronteres (RSF), que analitza la «salut informativa» de 180 països del món. En un 73%, el periodisme està bloquejat total o parcialment. Els països nòrdics, amb Noruega, Finlàndia i Suècia al capdavant, disfruten d’una salut excel·lent contra els moribunds Eritrea i Corea del Nord. Espanya no es mou del lloc 29.
Els indicadors que mesuren les restriccions d’accés a la informació i els impediments a la cobertura de l’actualitat han registrat un «deteriorament palpable», en paraules d’Alfonso Armada, president de la secció espanyola de l’organització, que adverteix que «la millor vacuna contra la desinformació és el periodisme». El creixent odi al periodista, traduït en agressions de diversa intensitat, és un altre dels temes que preocupa RSF. En aquest sentit, Armada ha destacat el cas d’Alemanya, que ha abandonat el grup de països amb millors condicions per exercir precisament per l’augment d’agressions a professionals en el transcurs de la cobertura d’actes convocats per negacionistes de la Covid. Espanya tampoc es deslliura del fenomen, com ha pogut constatar-se en la cobertura de la crisi política catalana o en actes de campanya dels ultradretans de Vox.
De Bolsonaro a Maduro
Notícies relacionadesReporters Sense Fronteres destaca que presidents com Bolsonaro al Brasil, que ha baixat quatre punts a la taula (111), i Maduro a Veneçuela (148) han fet promoció de medicaments contra la Covid amb una efectivitat que mai s’ha provat i han promogut l’insult i l’estigmatització de periodistes que qüestionen la versió oficial. L’Iran (174) i Egipte (166) han multiplicat condemnes a periodistes per minimitzar la xifres de la Covid. La Xina (177) continua arribant a nivells sense precedents de censura, vigilància i propaganda a internet.
Malgrat que ha baixat dos punts, la situació de la llibertat de premsa a Alemanya continua sent bastant bona, com en el cas dels EUA, malgrat que en l’últim mandat de Trump van augmentar els atacs a informadors (400) i les detencions (130). Per regions, Europa i Amèrica continuen sent els continents més proclius a la llibertat de premsa, tot i que l’Amèrica Llatina és la que presenta un desgast més acusat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034