Crisi sanitària global

La segona onada de la Covid amenaça de transformar-se en tsunami a l’Argentina

Els casos s’han triplicat en un mes i els morts superen els 60.000

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La segona onada de la pandèmia inunda l’Argentina: els casos s’han triplicat en un mes. Amb els 316 de dilluns, unes 60.000 persones han mort per Covid. S’han reportat uns 2,8 de milions de casos positius. L’amenaça d’un tsunami colpeja les portes d’hospitals a punt del col·lapse. El combat contra el virus s’ha convertit en el mateix camp de batalla entre el Govern peronista i l’oposició.

Des de divendres passat regeix una prohibició per circular a l’espai públic entre les 20.00 hores i les 6.00 hores. També s’han suspès les activitats socials, recreatives, esportives i religioses en llocs tancats. El president, Alberto Fernández, va ordenar per decret que tanquessin els establiments educatius durant dues setmanes, però la ciutat de Buenos Aires, administrada per la dreta, va desafiar aquesta mesura i va obrir les escoles. Un tribunal de la capital li va donar la raó. Immediatament, un jutge federal va anul·lar aquest dictamen. L’alcalde Horacio Rodríguez Larreta va decidir no acatar la sentència a l’espera que el Tribunal Suprem el recolzi. De moment, Larreta compta amb el suport de part de les classes mitjana i alta, que, amb les cassoles, van tornar aquest dilluns a repudiar les restriccions.

«L’acatament [a les restriccions] és molt alt, la immensa majoria de la gent percep la dimensió del problema», ha respost Fernández. La discussió sobre el caràcter presencial de les classes és amb prou feines un capítol més d’una llarga discòrdia. La ciutat considera que la taxa de contagi a les escoles arriba a l’1% i que, amb les noves mesures, s’afecta el dret a l’ensenyament. El Govern nacional insisteix que el problema supera l’obertura d’aquestes escoles, on només s’han vacunat el 14% dels mestres de la capital: es tracta, insisteixen, de reduir el moviment als carrers un 35%

.

El PRO, el partit de l’expresident Mauricio Macri, ha convocat fins i tot a manifestar-se als carrers contra el tancament dels establiments. Compten amb la simpatia de mitjans de comunicació influents. Per al diari La Nación l’oficialisme és «sord» a les «reclamacions d’una classe mitjana amb aspiracions». Des del peronisme es recorda que Larreta no només ha reduït el pressupost educatiu durant els últims anys. També ha acusat els docents d’«adoctrinar» els infants. A l’entorn de Fernández es tem que els sectors més iracunds del macrisme, que mesos enrere acusaven el Govern d’«enverinar» la població amb la vacuna russa Sputnik V, intentin ara generar una crisi sanitària que consumeixi l’últim capital polític del president d’un país econòmicament arruïnat.

Rerefons electoral

El peronisme xifra les seves oportunitats de vèncer en les eleccions parlamentàries de l’octubre en una vacunació massiva. Les autoritats estimen que en la primera setmana de maig s’arribaria a 10 milions d’immunitzats, gairebé el 25% de la població. Els ritmes de la vacunació podrien fins i tot accelerar-se. Richmond, un laboratori argentí, va anunciar que es troba en condicions de produir el seu primer milió de dosis de l’Sputnik V. L’Argentina serà el primer país llatinoamericà a fabricar el producte de l’Institut Gamaleya de Moscou.

Els comicis estan encara, no obstant, molt lluny en l’horitzó. El perill més pròxim és un augment exponencial dels contagis. «Els periodistes i polítics que criden a resistir-se a les mesures són autèntics criminals. Si col·lapsa el sistema cal preparar-se per viure la situació del Brasil», va advertir Arnaldo Dubin, cap de teràpia intensiva d’un important centre mèdic de la capital.

Altres disputes

El tema de la pandèmia és només un dels capítols d’una baralla més gran. Una part de les 10.000 persones afectades per un impost únic a la riquesa, amb què es busca enfortir la capacitat de l’Estat enmig de la crisi, han presentat recursos d’empara als tribunals per no pagar-lo.

Notícies relacionades

La discussió sobre l’obertura de les escoles va relegar a un pla irrellevant un tema que, sota altres condicions, hauria generat un fort impacte polític. Una comissió de les dues cambres del Congrés ha conclòs que durant el Govern de Macri es va utilitzar el poder de l’Estat per implantar un pla sistemàtic d’espionatge il·legal. Un total de 354 persones i 71 organitzacions i partits polítics van ser blanc d’aquests procediments realitzats «amb premeditació i traïdoria».