Medi Ambient
Biden duplica la meta de reducció d’emissions dels EUA: el 50% el 2030
El president dels Estats Units es comprometrà a retallar les emissions amb efecte d’hivernacle dels EUA almenys a la meitat per al 2030
Aquest compromís és inferior al de la Unió Europea (UE), que en vigília d’aquesta cimera va arribar a un acord per reduir les emissions netes de CO2 «almenys» un 55% el 2030
El mandatari nord-americà compta amb la carta d’haver aconseguit asseure a la taula dos dels grans emissors del món, Rússia i la Xina
El president dels Estats Units, Joe Biden, busca liderar la lluita contra la crisi climàtica amb l’organització d’una cimera virtual, que, a partir d’aquest dijous, congregarà 40 dirigents internacionals, entre els quals figuren els caps d’Estat rus, Vladímir Putin, i xinès, Xi Jinping.
Per liderar fan falta grans propostes i amb aquesta finalitat, Biden es comprometrà a retallar les emissions amb efecte d’hivernacle dels EUA almenys a la meitat, entre un 50-54%, per al 2030, gairebé el doble de l’objectiu inicial que va assumir el seu país sota l’Acord de París.
Tot i així, aquest compromís és inferior al de la Unió Europea (UE), que en vigília d’aquesta cimera va arribar a un acord per reduir les emissions netes de CO2 «almenys» un 55% el 2030, davant l’objectiu del 40% actual.
No obstant, el mandatari nord-americà compta amb la carta d’haver aconseguit asseure a la taula dos dels grans emissors del món, Rússia i la Xina.
Una cimera sense bilaterals
Malgrat la presència de Putin i Xi, funcionaris d’alt rang de l’Administració nord-americana van descartar aquest dimecres en una trucada amb periodistes que se celebri cap reunió bilateral als marges de la cimera.
L’enviat especial sobre el Canvi Climàtic dels EUA, John Kerry, que va visitar la Xina la setmana passada, va remarcar aquest dimecres en una conversa amb el diari ‘The Washington Post’ que sense el gegant asiàtic no hi ha manera de resoldre l’escalfament global, independentment de les diferències que manté amb Washington en altres àmbits.
Kerry va avançar que Pequín ha decidit firmar el comunicat conjunt que surti de la reunió, on es reconeix el canvi climàtic com una crisi mundial.
«La Xina ha fet servir la paraula ‘crisi’ per primera vegada», va indicar l’exsecretari d’Estat, que espera que en aquesta cita Xi faci algun anunci sobre «què farà per abordar aquest desafiament immediat d’aquí al 2030».
I va afegir que el que busca Biden és «elevar l’ambició en l’àmbit global», amb la vista posada més al 2030 que el 2050.
«He sentit molta gent firmant zero emissions per al 2050, i els dono la benvinguda i és fonamental, però falten encara 30 anys», va recordar Kerry, per a qui cal ser més ambiciosos a mitjà termini per arribar a aquest objectiu en tres dècades.
Va advertir, així, que si els països no es comprometen a reduir les emissions d’aquí a nou anys i no es manté la temperatura mitjana de la Terra per sota dels 1,5 graus centígrads serà complicat arribar a zero emissions contaminants el 2050.
Dues jornades amb sessions matutines
La cimera, que serà inaugurada per Biden i la vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris, es dividirà en dues jornades que començaran a les 08.00 hores (12.00 hora GMT).
A part de Putin i Xi, altres caps d’Estat i de Govern que hi intervindran dijous seran el president francès, Emmanuel Macron; els primers ministres britànic, Boris Johnson, i italià, Mario Draghi; la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president espanyol, Pedro Sánchez.
Així mateix, hi haurà els presidents de Colòmbia, Iván Duque; de l’Argentina, Alberto Fernández; del Brasil, Jair Bolsonaro; de Xile, Sebastián Piñera, i de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador.
Altres presències destacades seran les del mandatari turc, Recep Tayyip Erdogan; el sud-africà, Cyril Ramaphosa; l’indi, Narendra Modi, i el sud-coreà, Moon Jae-in; així com les dels caps de Govern japonès, Yoshihide Suga, i canadenc, Justin Trudeau.
El papa Francesc, el secretari general de l’ONU, António Guterres, i el rei saudita, Salman bin Abdulaziz seran altres ponents de la primera jornada.
Els funcionaris de l’Administració de Biden van afirmar que el 80% de les emissions que causen l’efecte d’hivernacle provenen de les 20 principals economies del món, que són les que tenen més pes polític i que estaran representades en aquesta reunió.
La segona part del matí de dijous estarà dedicada al sector privat, ja que el Govern dels EUA vol que «la conversa sigui més àmplia i s’obri la porta al capital privat», van indicar els funcionaris nord-americans en la trucada.
El sector privat, una pota fonamental per als EUA
En aquest bloc hi haurà els directors executius d’Allianz, Oliver Bäte; Citigroup, Jane Fraser, i de Bank of America, Brian Moynihan, entre d’altres; a més de la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Kristalina Georgieva, i el president del Banc Mundial, David Malpass.
Divendres, la reunió acollirà les intervencions del primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu; de Dinamarca, Mette Frederiksen; de Noruega, Erna Solberg, i dels Emirats Àrabs Units (EAU), Mohammed bin Rashid al-Maktoum.
Notícies relacionadesEl president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, prendrà part en la sessió ‘Oportunitats econòmiques de l’acció climàtica’, amb el de Nigèria, Muhammadu Buhari; el de Polònia, Andrzej Duda, i el del Vietnam, Nguyen Xuan Phuc, en què hi haurà també el fundador de l’organització Breakthrough Energy, Bill Gates, entre d’altres.
Biden ha capgirat la política climàtica dels EUA durant l’era de Donald Trump (2017-2021), que va retirar el país de l’Acord de París, i fins i tot va dubtar en alguna ocasió que l’escalfament global existís. Biden va revocar aquesta decisió el mateix dia que va arribar a la Casa Blanca, el passat 20 de gener.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista