Incertesa al Perú
La dreta peruana acompanya Keiko Fujimori com a «mal menor» per evitar el triomf de l’esquerra
La filla de l’expresident s’enfrontarà en la segona volta del 6 de juny a l’esquerrà Pedro Castillo, un mestre d’escola primària
L’històric antifujimorisme, liderat per l’elit del país, ha entrat en pànic i ha decidit tancar files amb la candidata de Força Popular
El Perú ha tingut tres presidents i un Congrés tancat en els últims tres anys. Prop de 60.000 persones han mort per Covid-19 des que va començar la pandèmia. Un nou desastre polític surt en l’horitzó: dos candidats que han reunit menys del 35% del cens electoral, un d’esquerra i un altre de dreta, van passar a la segona volta prevista per al pròxim 6 de juny: el dirigent dels mestres Pedro Castillo, de Perú Lliure, i Keiko Fujimori Higuchi, la filla de l’expresident. Una part de l’històric antifujimorisme ha entrat en pànic i, davant la possibilitat que s’iniciï un procés de radicalització el 28 de juliol, data prevista perquè prengui el càrrec el nou president, han cridat a votar desesperadament la filla de l’autòcrata empresonat.
«Si guanya Keiko, els lladres i assassins sortiran dels calabossos al poder», alertava el 2016 el Premi Nobel Mario Vargas Llosa. Les inèdites circumstàncies l’han obligat a donar suport a la candidata de Força Popular perquè es tracta d’un «mal menor». El seu fill, Álvaro, va ser més eloqüent. «No ens equivoquem», va dir, i va recordar que «gairebé un miler de veneçolans» sobreviuen als carrers peruans perquè el seu país d’origen «es va convertir en un infern». Rafael López Aliaga, el magnat celibatari, membre de l’Opus Dei que va quedar en tercer lloc en la primera volta, va decidir imitar els Vargas Llosa. «Em costa, però jo no vull una situació pitjor que Veneçuela». Aquest perill va ser repetit des dels diferents costats de dreta. L’almirall retirat Jorge Montoya, que s’ha garantit un escó al Congrés, va reconèixer que, a hores d’ara, la injuriada Keiko «és l’única manera de salvar el país». Ella «pot ser que sigui inestable» emocionalment, «però un Govern comunista seria la perdició».
La posició mediàtica
Bona part dels principals mitjans de premsa van fer seu aquest argument. «El projecte expropiador de Perú Lliure, que inclou nacionalitzar les activitats productives en mans d’empreses estrangeres, potser pretén també apoderar-se d’aquestes institucions», va advertir en la seva editorial el diari ‘Perú21’. ‘El Comercio’ va cridar els seus lectors a rebutjar la idea que la segona volta sigui una «lluita entre el patró i el peó».
— Rafael López Aliaga (@rlopezaliaga1) 22 de abril de 2021
«No serem Cuba ni Veneçuela», diu Castillo, que, de cara a la segona volta, apareix en primer lloc de preferència amb el 42% dels vots i a 11 punts de Fujimori, segons l’enquesta d’Amèrica TV-Ipsos Perú. La consultora Datum assigna al candidat de Perú Lliure un avantatge de 14 punts. Més d’un 11% de l’electorat encara no sap a qui votar el 6 de juny.
Una setmana abans de la primera volta, gairebé ningú tenia fe en Castillo, un mestre d’escola primària. L’espectre conservador es va concentrar en els atacs a Verónika Mendoza, que ara és considerada una esquerrana raonable. Quan la dreta va detectar l’ascens de Castillo en els sondejos, ja era tard. Sol fer proselitisme a cavall. Sempre porta un barret de palla d’ala ampla i un llapis. El van acusar que simpatitzava amb Sender Luminoso, però, en realitat, va ser un «rondero» integrant dels grups camperols d’autodefensa davant els atacs terroristes.
Notícies relacionadesFins ara, el mestre, la consigna del qual és No més pobres en un país de rics, ha evitat tranquil·litzar els peruans de classe mitjana temorosos. Ha concentrat els seus esforços al castigat sud del país, on reuneix més simpaties. Va obtenir el primer lloc en la primera volta en 46 dels 50 districtes on el paper de contenció social de l’Estat és inexistent. A Anguía, considerada la tercera ciutat més desigual de tot el territori nacional, Castillo va obtenir un 88,7% de les adhesions.
Perú no será como CUBA y VENEZUELA, crecerá con su propia identidad. #PedroCastilloPresidente pic.twitter.com/BGSHt0Z4mH
— Pedro Castillo Terrones (@PedroCastilloPL) 22 de abril de 2021
La seva campanya és simple: ha prioritzat les ràdios petites davant els grans mitjans, i el missatge porta a porta davant les xarxes socials. Castillo necessita convèncer els sectors urbans que no és el «pitjor mal». Per derrotar Fujimori Higuchi s’ha d’acostar a Mendoza, de qui s’havia burlat, i temperar el seu rebuig de les qüestions de gènere. L’expresident uruguaià, José Mujica, li va recomanar més moderació perquè al Perú no es repeteixi la recent experiència equatoriana, on el banquer Guillermo Lasso va vèncer en la segona volta agitant el fantasma de Veneçuela. De moment, Castillo va prendre distància de Nicolás Maduro i li va demanar que no es fiqui en els assumptes del Perú. «Primer arregli els seus assumptes».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"