Sortir de la crisi pandèmica

Digital, verd i social: el pla de Draghi per a la recuperació d’Itàlia

  • El primer ministre italià presenta un pla de 250.000 milions d’euros per recolzar la inversió en infraestructures, ocupació, educació i transició ecològica

Digital, verd i social: el pla de Draghi per a la recuperació d’Itàlia
3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Préstecs de l’Estat per a la hipoteca amb l’objectiu que els joves puguin comprar la seva primera vivenda, connexió a internet de les 40.000 escoles del país i tots els centres d’atenció primària. Una massiva construcció d’escoles bressol i escoles de primària, a més de mecanismes de cura dels nadons, per trencar el desavantatge que les dones no puguin treballar i ocupar-se dels fills alhora.

Són tres exemples concrets, tot i que no els més importants econòmicament, de com Itàlia pensa invertir els 248.000 milions d’euros per a la recuperació, 209 dels quals procedents del Pla Europeu de Recuperació (PNRR) i la resta, afegits pel govern de Mario Draghi, seran invertits en dèficit propi, destinat a obres públiques que el país tenia programades. El 40% dels fons s’invertiran al sud de la península en tasques com construir trens d’alta velocitat que la uneixin al nord o per recolzar la creació d’empreses per part de joves i dones.

«Estic segur que ho farem i que l’honradesa prevaldrà sobre la corrupció, l’estupidesa i els interessos creats», ha dit Draghi presentant el pla al Congrés. Aquest dimarts el presentarà al Senat, dimecres les cambres el votaran i divendres, última data útil, el Govern el presentarà a Brussel·les.

Més digitalització, innovació i cultura

El pla d’Itàlia es divideix en cinc «missions» que, com a condició de la Unió Europea (UE), han de ser portades a terme i acabades el 2026, cosa que comportarà el nomenament d’inspectors que segueixin cada projecte de prop i el control de les empreses que els executin.

El govern destinarà 50.000 milions (un 27%) dels fons a la digitalització, la innovació, la competència i la cultura. «L’objectiu és accelerar l’adopció de tecnologia perquè el 2026 hi hagi oportunitats iguals per a tothom en l’àmbit públic, privat i familiar», ha afirmat Draghi.

Uns 70.000 milions seran destinats a «la revolució verda i la transició ecològica», que inclouen una agricultura sostenible, economia circular, transició energètica, mobilitat sostenible, transformació energèticament sostenible de tots els edificis i la posada al punt de tots els recursos hidràulics i anticontaminants. El capítol inclou tot el cicle de les escombraries, des de la seva producció domèstica o industrial fins a la seva eliminació. «És important per Itàlia, un país més exposat als riscos climàtics que altres països», ha dit Draghi.

Millors transports i recolzament social

Uns 31.000 milions s’invertiran «per arribar a una xarxa d’infraestructures de transport modern, digital, sostenible i interconnectat». La major part dels fons s’invertiran en eixos ferroviaris, ja existents o per fer, com l’alta velocitat entre el sud i el nord del país (actualment es requereixen set hores amb un tren normal per als 500 km que separen Reggio Calàbria, a la punta de la bota, de Nàpols). En aquest capítol entraran els ports del país, que sent equivalents als d’Espanya produeixen menys beneficis perquè en part són encara subvencionats.

Educació i investigació s’emportaran 32.000 milions, part dels quals destinats al pla massiu d’escoles bressol, escoles de primària i atenció als nadons, a més de la connexió a internet de les 40.000 escoles. La resta anirà a reforçar la investigació, la formació dels científics i connexions entre universitats i indústries i l’àmbit laboral. «Es tracta d’aspectes beneficiosos per al creixement econòmic, però també determinants per a la inclusió i la igualtat», ha dit Draghi.

Inversió en una ocupació més justa

L’àmbit laboral en tots els seus aspectes s’emportarà 22.000 milions, a què se n’afegiran 7.300 d’un altre pla europeu (React-Eu). S’invertiran en recolzament a les activitats empresarials de les dones, la introducció d’un sistema certificat sobre la igualtat de gènere i l’accés dels joves en general al món laboral, però també en la requalificació dels treballadors i els teixits urbans, principalment les perifèries, i en la construcció de vivendes temporals per a estudiants i necessitats socials.

Notícies relacionades

Totes les inversions per als projectes del pla aniran paral·leles a quatre reformes estructurals de l’Estat: hisenda, justícia, administració pública i competència, per tal que les obres no es paralitzin per causes exteriors.

Draghi ha acabat dient que dins aquestes xifres, «heu de col·locar les vides dels italians, les esperances dels que han patit la pandèmia, les justes reivindicacions de qui ha perdut el lloc de treball o ha hagut de tancar la seva activitat (...); en el seu conjunt, hi ha el destí del país».