Sota un tribunal militar
Fa 13 dies que una cooperant espanyola està detinguda sense càrrecs a Israel
Juana Ruiz Sánchez va ser arrestada de matinada per una vintena de soldats i un tribunal militar ha estès avui el seu arrest set dies més
La treballadora humanitària porta des dels anys vuitanta treballant als Comitès de Treball per a la Salut a la Cisjordània ocupada
Començava a despuntar el sol quan una vintena de soldats israelians van irrompre a casa de Juana Ruiz Sánchez. Eren les 5.45 del matí i venien a detenir aquesta ciutadana espanyola a casa seva a Beith Sahur, a prop de Betlem, a la Cisjordània ocupada. La Juani, de 62 anys, porta 13 dies en una presó israeliana. La treballadora social va ser detinguda sota sospita de presumpte blanqueig de diners en un cas que involucraria el Front Popular per a l’Alliberament de Palestina (FPLP), una organització política considerada terrorista per Israel, segons ha informat a Efe un portaveu de l’Exèrcit israelià. Avui, després de la seva quarta audiència des que va ser detinguda, un tribunal militar ha estès el seu arrest durant set dies més
Desenes d’organitzacions han exigit l’alliberament d’aquesta madrilenya que fa més de 35 anys que treballa pels drets dels palestins en matèria de salut. La detenció sense càrrecs de la cooperant ha despertat una onada de solidaritat que ha arribat fins al Parlament Europeu. Un grup d’eurodiputats de l’Esquerra i els Verds han demanat a Josep Borrell, alt representant de la UE per Afers Exteriors, la mediació de Brussel·les.
🇵🇸 Varios eurodiputados y eurodiputadas de @Left_EU y @GreensEFA hemos pedido al Alto Representante @JosepBorrellF que la UE medie para liberar a Juani Ruiz, cooperante española en Palestina detenida por Israel #LibertadJuani pic.twitter.com/rXFiVETAID
— Manu Pineda🔻 (@ManuPineda) 26 de abril de 2021
«No hi ha càrrecs, no hi ha cap motiu pel qual hagi de ser a la presó», recorda Blanca Ortega, periodista pròxima a la família. Ruiz Sánchez viu des dels anys vuitanta a la Cisjordània ocupada, on treballa per a l’oenagé palestina Comités de Treball per a la Salut. A la ciutat de Beith Sahur, porta tres dècades construint-se una vida al costat del seu marit palestí amb qui té dos fills, residents a Espanya.
«Assetjament de les organitzacions humanitàries»
La seva detenció ha sigut vinculada pel Shin Bet, el servei d’intel·ligència israeliana, amb la seguretat nacional. Cinc dies abans del seu arrest, també van retenir el responsable de comptabilitat de la seva oenagé, Taysir Abu Sharbak, i l’anterior comptable, i van arrasar la seu dels comitès. «Pensem que és una campanya de descrèdit contra l’organització», declara Ortega a EL PERIÓDICO. «Hi ha una estratègia generalitzada d’assetjament a les organitzacions humanitàries a Palestina per part d’Israel».
El Govern espanyol està portant a terme tasques diplomàtiques per aconseguir l’alliberament de la Juani, com la coneixen els seus amics i companys. Malgrat els seus problemes de salut, la família ha confirmat que, per ara, es troba bé. «La Juani porta molts anys allà i ha vist moltes situacions similars», explica Ortega. «Té prou fortalesa psicològica per suportar-ho però estem preocupats per la seva salut física», reconeix la periodista.
Jurisdicció militar
Com a resident a la Cisjordània ocupada, se li ha aplicat la jurisdicció militar. Aquesta permet allargar fins a 75 dies la detenció de Ruiz Sánchez per ser interrogada. «El que li està passant a la Juani és un atemptat contra els drets humans», reivindica Txus Blanco de l’oenagé catalana Suds, «però també és una injustícia que li està passant a moltes persones palestines pel simple fet de ser palestines».
L’arrest de l’activista ha despertat una onada de solidaritat que ha arribat fins a les institucions. Més d’un miler de persones han firmat el manifest exigint el seu alliberament, entre les quals destaquen diversos diputats al Congrés, com Gerardo Pisarello o Mar García Puig, la diputada del Parlament d’Andalusia, Teresa Rodríguez, i un grup d’eurodiputats.
Imaginad lo que es estar 13 días encarcelada sin recibir ningún tipo de justificación, sola. Imaginad lo que es esperar cada vista como una montaña rusa donde solo esperas ver a Juana libre, pero recibes una llamada donde una vez más te dicen que esto se alarga. #LibertadJuani
— FreedomForJuana (@freedomforjuana) 26 de abril de 2021
La detenció «no pretén altra cosa que continuar amb la persecució contra qui treballa en l’àmbit humanitari i de defensa dels drets de la població palestina», diu una carta firmada pels diputats del Parlament Europeu. A la iniciativa promoguda per l’eurodiputat d’Esquerra Unida i el president de la Delegació per a les Relacions amb Palestina, Manu Pineda, s’han afegit alguns dels seus companys com Ernest Urtasun, María Eugenia Rodríguez Palop o Sira Rego.
Detenció arbitrària
Notícies relacionades«Estem molt agraïdes pel suport per a l’alliberament de la Juani», admet Ortega emocionada. Són moltes les persones que s’han mobilitzat per expressar el seu desacord i indignació amb la primera detenció de la madrilenya en més de tres dècades sobre el terreny. «Al retenir-la, s’aconsegueix erosionar la imatge d’Israel i la gent pot veure que és un Estat arbitrari i que reprimeix no només el poble palestí, sinó també ciutadans d’origen espanyol que estan defensant els drets humans a Palestina», denuncia Blanco.
Fins al diumenge vinent, com a mínim, la Juani seguirà a la presó. La vista celebrada aquest dimarts confirma que l’Exèrcit d’Israel allargarà el seu temps entre reixes per, suposadament, ser interrogada mentre Palestina es prepara per a les seves primeres eleccions en 15 anys el 22 de maig. Ara la Juani viu a la seva pell les injustícies que fins fa unes setmanes denunciava amb el seu treball i activisme.
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després