Volen rebre visites
Protestes a Itàlia per l’aïllament dels avis vacunats
El Ministeri de la Salut ja va publicar el novembre i el desembre del 2020 dues disposicions permetent l’obertura de les residències i les condicions per fer-ho
Els centres es resisteixen a obrir per por d’assumir responsabilitats que provoquin nous contagis
Els 365 mil avis de les 7.400 residències italianes estan pràcticament tots vacunats (95%), però el 64% no poden rebre visites, ni tan sols dels familiars. Per aquesta raó, en les últimes setmanes s’ha aixecat un clamor popular per protestar per la situació i les famílies s’han coordinat en una associació que amenaça amb presentar un plet col·lectiu.
El Ministeri de la Salut ja va publicar el novembre i el desembre del 2020 dues disposicions permetent l’obertura de les residències i les condicions per fer-ho. «No diguin que depèn de nosaltres», afirma Sandra Zampa, exsotssecretària i actual consellera del ministre de la Salut. «Si les famílies contestessin la legitimitat del tancament, tindrien raó», afegeix.
Les ordenances de Salut comprenen tots els detalls sobre qui i com pot entrar als locals, les mesures prèvies que s’han de prendre i els que poden restringir les visites. No obstant, els directors de les estructures que haurien d’obrir les portes s’hi resisteixen per por d’assumir responsabilitats que provoquin nous contagis, emparant-se darrere del que consideren afirmacions generals de Salut.
Tragèdia durant la pandèmia
Sebastiano Capurso, president d’Anaste, associació d’administradors de residències, remarca que «l’ordenança [del ministeri] no afirma obertament que sigui possible un contacte físic entre el visitador i el visitat [...], volem que ens diguin clarament el que hem de fer». La situació és tan incomprensible que la Conselleria de Sanitat de la Llombardia (Milà) ha presentat un projecte de llei regional per als seus 70.000 hostes de les residències.
A la Llombardia, durant el 2020 es va produir l’hecatombe d’avis més gran viscuda mai, a causa de l’incomprensible error de traslladar a les residències, quan ja se sabia que es tractava de coronavirus, els contagiats de Covid que no cabien als hospitals. Únicament al Pio Albergo Trivulzio, el més gran de la regió, van morir 400 avis contagiats per aquella decisió. A la província de Trento, al nord, set residències han obert les seves portes seguint els protocols i en dos mesos no han constatat cap contagi.
Diverses fiscalies tenen sumaris oberts sobre el que va succeir el 2020 i per què va passar a les residències al principi de la pandèmia, principalment a la regió de la Llombardia, però un any després no han arribat encara a cap conclusió. Actualment, des de fa dos mesos a Itàlia continuen morint entre 300 i 500 persones per dia, el valor més alt de la UE, però cap polític, partit, ministeri, diari o televisió ha explicat si es tracta d’una falta d’aparells, de personal o de qualsevol altra causa. D’altra banda, fonts del Ministeri d’Afers Regionals asseguren que a les conferències periòdiques entre regions i Estat «no s’ha parlat del tema».
Monopoli en eterna zona vermella
Notícies relacionadesLa Comunitat de Sant Egidi acaba de realitzar un estudi en 237 residències de la península ubicades en 11 ciutats de 10 regions, que conclou que el 64% «no permeten visites». Només el 50% disposen d’un sistema de videotrucades i només el 15% permeten les visites de familiars, amics i voluntaris. «Són una eterna zona vermella», conclou el document. Marco Impagliazzo, president de la Sant Egidi considera les residències «un sistema fora de control [...], perquè es tracta d’un règim en monopoli».
Entre els projectes del pla europeu de reconstrucció (PNRR), Itàlia ha inserit un canvi radical per a les residències: els avis seran acollits als seus domicilis o en «cases de la comunitat» pròximes als seus territoris, a la qual cosa es destinaran una part dels 13.000 milions per a Sanitat dels Next Generation UE. En aquest pla ja hi està treballant una comissió de Salut. Segons Impagliazzo , «les residències ja no funcionaven abans de la Covid, per una desproporció entre els costos i la qualitat dels serveis que presten».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034