A Estrasburg
La UE llança la conferència per definir el futur d’Europa
El president francès, Emmanuel Macron, i els de les institucions europees inauguren un fòrum destinat a proposar reformes i el futur rumb europeu
La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 fa més d’un any va obligar a congelar la iniciativa i fins aquest divendres encara hi havia qüestions claus obertes sobre l’organització i qui tindrà l’última paraula en la presa de decisions que dividien els seus membres. Però finalment la Conferència sobre el Futur d’Europa ha aconseguit arrencar aquest diumenge, coincidint amb el Dia d’Europa, aquest 9 de maig, a Estrasburg.
Ho ha fet amb una cerimònia amb discursos del president francès, Emmanuel Macron, els presidents de les institucions europees –David Sassoli (Parlament Europeu), Ursula Von der Leyen (Comissió Europea) i António Costa (president de torn de la UE)–, membres del comitè executiu i ciutadans dels Vint-i-set i molta música, que tindrà com a colofó final la versió de l’Oda a l’Alegria de Beethoven del cantant espanyol Miguel Ríos interpretada per diversos artistes espanyols.
Va ser el març passat quan els líders europeus van rubricar el llançament de la Conferència destinada a obrir un debat públic sobre les reformes i el rumb que necessita la UE. Al contrari que precedents com la Convenció, impulsada el 2002 per proposar també reformes i presidida pel francès Valerie Giscard d’Estaing, no comptarà amb un president únic, sinó un comitè executiu de 9 membres en el qual hi ha representades les tres institucions de la UE: Consell, Comissió i Eurocambra. En paral·lel, una plataforma digital multilingüe posada en marxa per l’Executiu comunitari fa un mes permetrà als ciutadans contribuir al debat i compartir les seves idees sobre l’Europa que volen.
Equilibri de gènere
En total, el ple de la Conferència, que haurà de mantenir l’equilibri de gènere, estarà compost per 108 representants del Parlament Europeu, 54 del Consell (dos per Estat membre) i tres de la Comissió Europea, així com 108 representants dels parlaments nacionals. A més, 108 ciutadans participaran en les discussions sobre les idees plantejades durant els plafons ciutadans i la plataforma digital multilingüe. Almenys 80 d’aquests ciutadans hauran de ser menors de 25 anys i 27 representants dels panels nacionals, així com el president del Fòrum Europeu de la Joventut.
El Comitè de Regions i el Comitè Econòmic i Social també enviaran cada un 18 representants, vuit d’ells els agents socials i la societat civil. L’Alt Representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, podrà, per la seva part, participar quan es discuteixi el paper internacional de la UE. Altres actors rellevants podran ser convidats puntualment.
Les discussions s’estructuraran per temes sobre la base de les recomanacions dels panels ciutadans i les aportacions rebudes via la plataforma digital multilingüe. Posteriorment, el ple, que es reunirà almenys cada sis mesos, remetrà les seves propostes al Consell Executiu, que prepararà un informe en col·laboració amb el ple. Els resultats finals s’esperen per a la primavera de 2022.
Emmanuel Macron Unió Europea David Sassoli Ursula von der Leyen Parlament Europeu Comissió Europea
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"