Trucada

Els EUA, la seva aliança amb el Marroc i les recents maniobres militars davant les Canàries

  • L’administració Biden contacta amb el Govern marroquí en plena crisi de Ceuta per parlar de Palestina i Israel

  • Tots dos països van realitzar maniobres militars conjuntes el mes de març davant les Canàries

Els EUA, la seva aliança amb el Marroc i les recents maniobres militars davant les Canàries
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les relacions entre els Estats Units i el Marroc són bones. I aquest dimarts, el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va voler deixar-ho clar. Enmig de la crisi diplomàtica a Ceuta, el mandatari de l’administració Biden va telefonar al ministre d’Exteriors marroquí, Nasser Bourita. La conversa, segons el que va voler revelar el mateix Blinken, va girar entorn de l’escalada de les tensions entre Israel i Palestina i la «preocupació compartida» per la violència a la Gaza. El dirigent nord-americà no va dir res sobre els incidents a la frontera entre Espanya i el Marroc, però sí que va aprofitar per reivindicar la seva «forta aliança bilateral» amb el país africà.

Els llaços entre marroquins i nord-americans es van estrènyer durant l’administració de Donald Trump. L’expresident dels EUA, en un gest històric, va reconèixer a finals del 2020 la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental. Mesos després, l’actual president, Joe Biden, no ha donat mostres de revertir aquesta posició. Més aviat, al contrari. El març passat, amb la declaració de l’estat de guerra del Front Polisario al Marroc bastant recent, tots dos països van realitzar maniobres militars conjuntes a alta mar entre Lanzarote i Agadir, com va avançar ‘La Provincia’.

Notícies relacionades

La intenció de les maniobres –de les quals per cert no van ser informats els controladors aeris espanyols– va anunciar el govern nord-americà en una nota de premsa, era augmentar la capacitat dels exèrcits nord-americà i marroquí d’abordar els problemes de seguretat que es registren a la zona. El gest en aquell moment es va interpretar com una prova de les seves bones relacions i de suport a la política marroquina respecte al Sàhara Occidental.

La trucada d’aquest dimarts i, sobretot, la seva posterior difusió a la premsa, pot interpretar-se de manera similar. Amb la Unió Europea exigint al Marroc que «segueixi compromès per evitar les sortides d’immigrants irregulars» a través de Ceuta i Melilla, fronteres de la UE, i demanant la devolució «de forma eficaç i ordenada al seu país» de tots els migrants, els Estats Units s’han posat en contacte amb el Govern marroquí per lloar el seu «paper clau» per «fomentar l’estabilitat a la regió» i reivindicar «la importància d’una forta aliança bilateral».