Desescalada
França reobre les terrasses i recupera les activitats culturals
El país gal ha iniciat aquest dimecres la segona fase del seu calendari de desescalada gradual amb la reobertura de terrasses, cines, teatres, museus i comerços no essencials
El toc de queda nacional passa de les 19 a les 21 hores
El cel s’ha despertat cobert de núvols grisos. Capritxoses borrasques intercalades amb minuts de tímid sol van acompanyar els parisencs en una esperadíssima jornada: aquest dimecres 19 de maig, terrasses, cines, museus i teatres van tornar a rebre el públic després de llargs mesos de tancament destinats a frenar la pandèmia del coronavirus. Malgrat els xàfecs, la segona etapa del calendari de desescalada, que inclou l’ajornament del toc de queda de les 19 hores a les 21, va entrar en vigor sota la joia i la satisfacció dels francesos.
A primera hora del matí, els telenotícies difonien en bucle la imatge del dia: el president francès, Emmanuel Macron, i el seu primer ministre, Jean Castex, es van trobar en una terrassa situada a dos passos del Palau de l’Elisi per disfrutar d’un simple cafè. «És un petit moment de llibertat recuperada, fruit dels esforços col·lectius», va comentar amb alegria el mandatari gal. «Vull dir-los: acostumem-nos a intentar viure junts el temps present», va continuar, mentre convidava els ciutadans a «continuar sent prudents» per «aconseguir controlar col·lectivament l’epidèmia».
«Esforçar-nos i ser curosos»
«Esforçar-nos i ser curosos» Segons les últimes dades oficials, uns 22.000 pacients de coronavirus es mantenen ingressats als hospitals, 4.000 d’ells en els serveis de reanimació. El nombre de contagis en les últimes 24 hores puja a 17.000. Xifres que registren, des de fa diversos dies, una esperançadora tendència a la baixa. «El descens és ràpid [...]. Si mantenim aquest ritme, podríem baixar dels famosos 5.000 contagis diaris [...]. Ens hem d’esforçar i anar amb compte», va comentar Arnaud Fontanet, membre del Consell Científic.
La prudència i la cautela es tradueixen en protocols sanitaris específics. Les terrasses reobren al 50% de la seva capacitat i el nombre de comensals en una mateixa taula no pot superar les sis persones; els cines i els teatres no poden depassar el 35% del seu aforament; els museus i sales d’exposició han d’assegurar una superfície de 8 metres quadrats per a cada visitant.
Un plaer redescobert
Notícies relacionadesUn plaer redescobert «Les normes poden semblar un maldecap, però, després de mesos privats de tot, no són més que petites molèsties», assegura un parisenc en la trentena mentre es dirigeix a la seva cafeteria predilecta. «Avui he canviat el meu got de cartró per emportar per una bona tassa de cafè a la terrassa», comenta amb alegria, refugiat sota el seu indispensable paraigua.
Al migdia la pluja es va transformar en plovisqueig per a l’ús i gaudi dels restauradors. Sota els tendals, a les places que es rifaven els més ràpids, els somriures reapareixen rere les mascaretes i els temes de conversa es repeteixen: «¡Trobàvem molt a faltar poder dinar en un restaurant!», exclama una dona mentre devora amb els ulls la seva pizza quatre formatges. Els més valents no van dubtar a aconseguir una taula sota el discret sol abans de veure’s sorpresos per un nou xàfec. «¡Hem sigut massa optimistes, però avui és el que toca!», fa broma un jove cambrer. Per a ell no es tracta d’un «moment de llibertat recuperada», sinó del seu primer dia de treball després de mesos sense ocupació.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"