Atac contra la premsa

Bielorússia clausura el principal portal independent de notícies

  • La policia ha registrat la redacció de Tut.by, amb 20 milions d’usuaris, ha detingut 15 persones i ha confiscat el servidor web

  • Els periodistes continuen difonent notícies a través del seu canal de Telegram i les xarxes socials, mentre els responsables intenten crear un domini mirall

zentauroepp54661329 file  in this file photo taken on thursday  nov  30  2017  b200827173609

zentauroepp54661329 file in this file photo taken on thursday nov 30 2017 b200827173609 / Tatyana Zenkovich

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

A Rússia i Bielorússia, els atacs contra la premsa independent semblen transcórrer de manera paral·lela, variant únicament en els mètodes fets servir. En un moment en què Moscou accentua la pressió administrativa contra Meduza, un dels mitjans de comunicació independents més importants de Rússia, amb l’objectiu de fer inviable la seva existència, a Minsk, capital del país veí, la policia acaba de precintar la redacció de Tut.by, el portal de notícies més popular del país, bloquejant l’accés dels lectors a la pàgina web i detenint 15 treballadors, entre comptables, responsables editorials i periodistes.

Segons es desprèn del relat ofert per telèfon des de la capital bielorussa per Kirill Voloshin, confundador de la publicació fa 20 anys, l’actuació contra Tut.by ha sigut fins i tot de més contundència que l’empleada contra el ‘mig germà’ al país veí. Dimarts passat, la policia es va presentar a les seus de la capital i va detenir tots els qui es trobaven al seu interior. Operacions policials similars es van dur a terme a les oficines regionals de localitats com Vitebsk, Brest o Grodno. «Ens acusen de transmetre notícies que violen la legislació de Rússia i de frau fiscal a gran escala; en total hi ha 15 persones detingudes, incloent la directora, Marina Zolotova», relata Voloshin.

20 anys d’existència

El portal de notícies, amb 20 anys d’existència, és amb diferència el mitjà de comunicació més llegit del país. Segons els últims estudis, es calcula que un de cada tres residents a la petita exrepública soviètica llegeixen Tut.by, sent el seu trànsit a internet 16 vegades superior al de l’agència de notícies estatal, belta.by. Després de les eleccions presidencials de l’agost, qualificades de «fraudulentes» per l’oposició, els seus redactors i reporters han ofert una puntual i detallada cobertura de les manifestacions convocades contra «la manipulació electoral», i dels excessos policials comesos. «Ens han castigat perquè som independents, perquè relatem la realitat, perquè no l’embellim», afirma Voloshin.

Notícies relacionades

La situació en la qual es queda el mitjà és molt més precària que en el cas de ‘Meduza’, que les autoritats russes han etiquetat com a ‘agent estranger’. «Han confiscat el servidor web, ens han bloquejat la pàgina i no tenim ingressos de cap tipus; malgrat això, continuem subministrant notícies a través del canal de Telegram i a les xarxes socials», explica el responsable. De cara al futur, Voloshin i els seus companys es plantegen crear un «domini mirall» per ressuscitar la pàgina web, on es troba la seva audiència més nombrosa. Això sí, després de l’operació policial, «ningú s’ha acomiadat, només alguns han agafat vacances; continuen treballant unes 60 persones», explica amb orgull.

Els redactors de la premsa independent a Bielorússia han estat en el punt de mira de les autoritats des dels esdeveniments de l’agost, quan centenars de milers de persones van sortir als carrers per protestar contra la «manipulació electoral». La mera presència de reporters als actes opositors era considerada com a participació pels agents policials, que fins i tot s’aprofitaven que havien de vestir-se amb un armilla groga per identificar-los millor.