Crisi sanitària

La reobertura de les terrasses dispara les transgressions a França

  • Davant les imatges de terrasses plenes a vessar, sense distància de seguretat ni gestos barrera, el primer ministre, Jean Castex, ha instat els seus conciutadans a respectar les normes

  • Policies i gendarmes seran mobilitzats per fer complir el toc de queda que molts es resisteixen a respectar

Customers sit on terraces, in Paris, on May 19, 2021 as cafes, restaurants and other businesses re-opened as part of an easing of the nationwide lockdown due to the Covid-19 pandemic. - The French made their way back to cafes and prepared long-awaited visits to cinemas and museums as the country loosened restrictions in a return to semi-normality after over six months of Covid-19 curbs.
Cafes and restaurants with terraces or rooftop gardens can now offer outdoor dining, under the second phase of a lockdown-lifting plan that should culminate in a full reopening of the economy on June 30. (Photo by Bertrand GUAY / AFP)

Customers sit on terraces, in Paris, on May 19, 2021 as cafes, restaurants and other businesses re-opened as part of an easing of the nationwide lockdown due to the Covid-19 pandemic. - The French made their way back to cafes and prepared long-awaited visits to cinemas and museums as the country loosened restrictions in a return to semi-normality after over six months of Covid-19 curbs. Cafes and restaurants with terraces or rooftop gardens can now offer outdoor dining, under the second phase of a lockdown-lifting plan that should culminate in a full reopening of the economy on June 30. (Photo by Bertrand GUAY / AFP) / BERTRAND GUAY (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

La torre Eiffel és tan inseparable de París, com la ciutat de la llum de les seves estretíssimes terrasses. No obstant, durant gairebé set mesos, els parisencs s’han vist privats d’aquestes terrasses. Un lapse de temps que va liquidar aquest dimecres amb l’entrada en vigor de la segona fase del calendari de desescalada a França. El coronavirus continua circulant i les mesures sanitàries continuen en vigor, per la qual cosa la reobertura arriba acompanyada d’estrictes protocols sanitaris. «Les normes estan per trencar-les», semblen pensar molts en vista de les terrasses plenes a vessar, desproveïdes de distància de seguretat i de gestos barrera.

«Ahir va ser la reobertura, entenem l’entusiasme, però insto a tots, és el nostre interès comú, a respectar les regles», va comentar el primer ministre, Jean Castex, després de la primera jornada de reobertura. «A la gent li agrada ser a les terrasses, per descomptat. Ningú vol que es tanquin, aquest no és l’objectiu [...] Això suposa una disciplina col·lectiva, està al nostre abast», va insistir el cap del Govern.

Un protocol sanitari poc respectat

Segons el protocol sanitari, les terrasses de restaurants i cafeteries no poden superar el 50% de la seva capacitat, llevat de les més petites que estiguin exemptes d’aquesta limitació però tinguin l’obligació d’instal·lar separacions físiques entre cada taula. A més, el nombre de comensals en un mateix grup no pot depassar les sis persones. N’hi ha prou amb donar una petita volta a l’illa, a qualsevol dels vint barris parisencs, per comprovar que aquestes normes no s’implanten al peu de la lletra.

«Dimecres, tot just sortir de la feina, vaig anar amb diversos companys a prendre unes cerveses, les terrasses estaven tan desbordades que jo vaig acabar asseient-me a la vorera», relata la Cecile, administradora de xarxes socials. «Tots estàvem desitjant tornar a disfrutar dels bars i pocs pensem en les restriccions», reconeix.

Desconcertada per la gentada, la Laura, auxiliar administrativa, va preferir privar-se de les terrasses i, al seu lloc, va celebrar la desescalada amb una visita a una galeria d’art. «Sembla que no hem après res en els últims mesos, tots trobem a faltar els restaurants i els bars, però la crisi sanitària segueix aquí, estaria bé que no ho oblidéssim i respectéssim les normes si volem recuperar una certa normalitat», comenta amb fàstic.

Policies i gendarmes mobilitzats

Notícies relacionades

Davant les transgressions del protocol sanitari, molts es pregunten sobre qui corre el risc de ser multat, ¿és el client o el comerciant? Segons la normativa, els restauradors són els responsables de vetllar perquè es respecti l’aforament màxim, si no ho fan s’exposen a una multa de 135 euros i fins i tot a un potencial tancament administratiu. «Nosaltres preferim no arriscar-nos, tenim quatre taules amb dos coberts cada una, no és gaire però és millor que res, hem demanat una autorització per ampliar la nostra terrassa a l’altre costat del carrer, però mentre no tinguem un permís oficial, ens conformem amb el que ens toca», explica el Guido, gerent d’una cadena de restaurants asiàtics, mentre observa les taules plenes del seu veí, un pub irlandès. 

A partir de les 21.00 hores, hora d’entrada en vigor del toc de queda, restaurants, bars i cafès han de tancar i tots els seus clients tornar a casa. No obstant, són nombrosos aquells que es resisteixen a complir la norma. Dimecres a la nit, a París, Marsella, Rennes o Bordeus les forces de l’ordre van haver d’intervenir per posar fi a la gresca. «La policia i els gendarmes seran particularment severs a partir de les 21.00 hores per fer complir les regles establertes», va advertir el ministre de l’Interior, Gérard Darmanin, davant aquestes escenes «deplorables».