El règim de Lukaixenko
L’OTAN demana investigar la desviació d’un avió a Bielorússia per detenir un dissident
Una aeronau de Ryanair que cobria el trajecte Atenes-Vílnius aterra a Minsk per arrestar el periodista Roman Protasevitx, col·laborador de la líder de l’oposició
La UE qualifica l’acció de «completament inacceptable» i el Regne Unit avisa el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, que s’exposa a «greus conseqüències»
Opposition journalist travelling on Ryanair flight arrested in Minsk /
La Unió Europea (UE), l’OTAN i els EUA han carregat contra Bielorússia per desviar, aquest diumenge, a Minsk (capital bielorussa) un avió de Ryanair amb 120 passatgers que volava d’Atenes a Vílnius (Lituània). L’avió va ser desviat per arrestar el periodista bielorús Roman Protasevitx, un estret col·laborador de la líder de l’oposició bielorussa, Svetlana Tikhanóvskaia, que, com aquesta, va fugir de Bielorússia i viu a Lituània.
El mitjà opositor ‘Nexta’ va afirmar que els serveis de seguretat han detingut Protasevitx, el seu exredactor en cap, després de l’aterratge a l’aeroport de la capital bielorussa. També el Ministeri bielorús d’Interior va confirmar en un primer moment per Telegram la detenció de l’opositor, abans d’esborrar el missatge, com va constatar una periodista de l’AFP. Segons les autoritats de Minsk, l’avió va desviar la seva trajectòria per una «amenaça de bomba», versió que ha sigut desmentida per la dissidència.
Segons l’oposició al règim del president Aleksandr Lukaixenko, un caça Mig-29 bielorús va obligar el vol de Ryanair a canviar de rumb. L’avió sobrevolava l’espai aeri de Bielorússia quan poc abans d’entrar al de Lituània es va desviar cap a Minsk en comptes de prosseguir la ruta cap a la capital lituana, que estava gairebé a la mateixa distància.
Un portaveu de l’aeroport de Vílnius va dir a EFE que l’aeroport de Minsk els havia informat que el vol s’havia desviat a Bielorússia a causa d’un conflicte no especificat entre la tripulació de l’avió i els passatgers.
La UE va exigir a Minsk que permeti a «tots els passatgers» continuar el viatge després d’aquesta «acció completament inacceptable». L’OTAN, per la seva banda, va demanar una «investigació internacional» per aquest «incident greu i perillós».
Alemanya i França van denunciar els fets, que el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va qualificar de «terrorisme d’Estat». El Regne Unit va advertir el president bielorús que s’exposa a «greus conseqüències».
«El vol de Ryanair estava a punt d’entrar a l’espai aeri lituà. Si hi hagués hagut una emergència real, Vílnius era clarament l’aeroport més pròxim», va afirmar l’ex primer ministre suec Carl Bildt a Twitter després de qualificar l’acte de «pirateria». El president de Lituània, Gitanas Nauseda, va exigir, per la seva banda, l’alliberament immediat de Protasevitx.
Des dels EUA, el secretari d’Estat, Antony Blinken, va exigir l’alliberament immediat del periodista opositor bielorús Roman Protasevitx i va condemnar «rotundament» la desviació forçosa a Minsk de l’avió que el portava a Lituània. En un comunicat, Blinken va explicar que el Govern nord-americà s’està coordinant de prop sobre aquest assumpte amb els seus aliats, entre els quals, responsables de la Unió Europea (UE), Grècia i Lituània. Blinken va assenyalar que, atesos els indicis que l’aterratge forçós es va basar en falsedats, Washington recolza una reunió com abans millor del Consell de l’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI) per abordar aquest succés. «Aquest acte impactant perpetrat pel règim de Lukaixenko va fer perillar les vides de més de 120 passatgers, incloent-hi ciutadans nord-americans», va remarcar el cap de la diplomàcia nord-americana.
Notícies relacionadesThis is piracy - plain and simple. The Ryanair flight was just about to enter Lithuanian airspace. If there had been a real emergency Vilnius was clearly the most nearby airport. pic.twitter.com/w44HCkjD9U
— Carl Bildt (@carlbildt) 23 de mayo de 2021
El periodista lituà és cofundador del canal de la plataforma d’Internet Telegram ‘Nexta’, que va cobrir la repressió de les protestes massives a Bielorússia després de la controvertida reelecció del president Lukaixenko a l’agost del 2020. Algunes publicacions a les xarxes socials asseguren que Protasevitx havia sigut declarat terrorista per les autoritats de Bielorússia i podria enfrontar la pena de mort.
Bielorússia va clausurar fa uns dies el portal de notícies més popular del país, ‘Tut.by’, i va detenir 15 dels seus treballadors.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia