Keiko Fujimori demana als peruans una oportunitat per demostrar que no és corrupta
• Amb un nou suport de Mario Vargas Llosa, la filla de l’autòcrata al seu torn va demanar a la societat perdó pels «errors comesos» pel fujimorisme
• La candidata conservadora es troba en una situació d’empat tècnic amb l’esquerrà Pedro Castillo, de cara a les eleccions de diumenge
«Els demano a vostès i a tots els peruans una oportunitat per poder reivindicar-me amb el llenguatge dels fets perquè aquesta és l’única manera de reparar els errors comesos». Amb una nova benedicció virtual del premi Nobel, Mario Vargas Llosa, i un llenguatge que va oscil·lar entre l’autocrítica i l’evasiva, Keiko Fujimori va sol·licitar un vot de confiança en la segona volta presidencial del pròxim diumenge davant el candidat d’esquerres, Pedro Castillo. Un dia després de l’últim debat entre els candidats en el qual, segons el diari La República, cap en va treure avantatges, la filla de l’autòcrata empresonat, Alberto Fujimori, va fer la seva petició a l’electorat indecís en moments en què, d’acord amb les últimes enquestes, hi ha una situació d’empat tècnic entre els contendents. L’escrutini serà renyit.
La líder de Força Popular (dreta), que en la primera volta va obtenir a penes el 13% dels sufragis, va reconèixer que «hi ha encara molts dubtes» sobre la seva probitat. Per aclarir-les, ella va subscriure aquest dilluns un nou «Jurament democràtic». Fujimori va admetre, amb una Bíblia a la mà, que l’agrupació que ha conduït en nom del seu pare, no ha estat «a l’altura de les circumstàncies». No obstant, «els errors comesos, la injusta presó que he viscut, m’han deixat una profunda lliçó». L’aspirant presidencial per tercera vegada va demanar «perdó a tots els que s’hagin sentit afectats o defraudats».
El discurs de Vargas Llosa
Vargas Llosa va ser convocat com a «testimoni» del jurament. L’escriptor va intentar des de Madrid donar-li més dramatisme a la seva intervenció i va recordar que la contesa de diumenge és la més important de la història democràtica. Castillo, va remarcar, posa en perill la institucionalitat democràtica. L’autor de La ciudad y los perros es juga en aquestes eleccions part del seu prestigi davant la societat. Va ser un acèrrim crític del fujimorisme. No obstant, davant el «mal menor» que representa Keiko, no ha dubtat a donar-li el seu aval. «Hi ha encara molta reticència al vot, jo els comprenc. No obstant, en aquestes eleccions votaré i demanaré als meus compatriotes que votin per ella».
En aquest sentit, va assenyalar que «la senyora Fujimori» s’ha compromès «a abandonar el poder als cinc anys» de gestió, així com «respectar sistemàticament el dret de crítica a la premsa» i la independència del Poder Judicial. No va dir res de la causa pendent per la qual la fiscalia ha reclamat el març passat 30 anys de presó per a la candidata i 40 persones més. Tots han sigut acusats de rentat d’actius procedents de la constructora brasilera Odebrecht. Aquests diners han servit per finançar les campanyes polítiques de Força Popular.
Malgrat l’eloqüent dictamen del fiscal anticorrupció José Domingo Pérez, que també la va acusar de fals testimoni, Fujimori filla va assegurar durant el debat de diumenge passat que ha sortit impol·luta de les investigacions judicials. En cas de guanyar les eleccions, el judici oral en contra seu quedarà en el no-res. «Juro lluitar contra la corrupció perquè ningú quedi impune si traeix la confiança del meu Govern i del poble», es va permetre dir.
Con la suspensión de las importaciones, en muy poco tiempo el kilo de pollo subirá de 8 a 24 soles. Pasa la voz: Un gobierno de Castillo afectará directamente tu bolsillo. pic.twitter.com/QZnsOXfK8V
— Keiko Fujimori (@KeikoFujimori) 30 de mayo de 2021
El Jurament es va conèixer durant un dia políticament tens: el preu del dòlar va saltar pels aires com a símptoma del nerviosisme al mercat davant l’eventual victòria de Castillo. Però un altre assumpte ha esgarrifat la societat. El Perú reconeixia fins diumenge 66.471 morts per Covid-19, una de les xifres més altes de Sud-amèrica. Però el grup de treball tècnic (GTT) creat pel Govern interí per actualitzar la xifra de morts va arribar a la conclusió que van morir 180.764 persones entre l’1 de març del 2020 i el 22 de maig passat. D’aquesta manera, el Perú s’ha convertit en el país amb més taxa de defuncions per habitants del món.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"