Cita amb les urnes

Preocupació entre els peruans d’Espanya per la polarització política al seu país

  • Cap dels candidats acaba de convèncer la majoria, però han aconseguit dividir del tot la ciutadania

BARCELONA 11/04/2021 Internacional Ambiente en las votaciones de las elecciones Generales del Perú. En la Pça. de l’univerç de la Fira de Montjuïc, FOTO de RICARD CUGAT

BARCELONA 11/04/2021 Internacional Ambiente en las votaciones de las elecciones Generales del Perú. En la Pça. de l’univerç de la Fira de Montjuïc, FOTO de RICARD CUGAT / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

«Fa més de 20 anys que votem pel menys dolent». Així és com resumeix Gary Salazar, peruà que viu a Barcelona, la política al seu país. Amb ell coincideixen també els seus compatriotes Fabrizio Saccogna i Gary Fernández. «Aquesta vegada és la pitjor, hi tenim molta família i estem preocupats», explica Fernández. El país andí s’enfronta a la segona volta de les eleccions presidencials amb «angoixa» i molta polarització. Els peruans residents a Espanya arriben a les urnes sense il·lusió perquè, com diu el Fabrizio, «cap dels dos bàndols convenç».

El descontentament de la societat cap als partits polítics va fer que, en la primera volta, cap dels candidats arribés al 20% dels vots. «Veient la votació ningú hauria pensat que quedarien aquests candidats», apunta Salazar, que serà president de taula aquest diumenge. No obstant, la lluita de Pedro Castillo i Keiko Fujimori ha dividit del tot la població del Perú, tant al territori nacional, com a l’estranger. «Si votes per un ets odiat per l’altre, això passa a les famílies, entre els amics... és el pitjor que pot passar en una societat», indica.

Por de l’«extrema esquerra»

D’una banda hi ha Keiko Fujimori, filla de l’expresident Alberto Fujimori, la candidata conservadora es presenta com l’única opció per frenar al «comunisme». «Aquests 20 anys de democràcia i creixement econòmic no s’han traduït en res i tornem a ensopegar amb la mateixa pedra», insisteix el Fabrizio. Les acusacions per corrupció no han evitat que Fujimori gairebé empati amb Castillo. «Els que fan les enquestes són empreses pagades per Keiko i estan fent campanya a favor seu», afirma Fernández. «El pitjor de tot és que no es desvincula d’aquest tipus de tractes», critica Salazar.

Notícies relacionades

Gary Fernández administra un grup de peruans a Catalunya i explica que «molts estan demanant informació per venir a Espanya per por de l’extrema esquerra». L’aspirant Pedro Castillo té propostes com la nacionalització de certs sectors importants per al país i ha sigut recolzat per altres líders de l’esquerra llatinoamericana com Evo Morales o Nicolás Maduro. «És un titella, no és un líder, és un enviat i no diu les coses clares», lamenta Salazar. El candidat, que s’ofereix com un canvi per al país, va guanyar popularitat en una sèrie de protestes per l’educació al nord del país. «Hi ha moltes similituds en com es presenta Castillo ara i com ho feia Fujimori», assenyala el Fabrizio.

Malgrat totes les crítiques, els tres animen els seus compatriotes a votar aquest diumenge. «Els peruans a l’exterior som l’1% del país i en la votació passada un candidat va guanyar per menys d’això», remarca Salazar, que serà president de taula a Barcelona aquest cap de setmana. «El que necessita el Perú és un veritable lideratge concertador i empàtic. La polarització definitivament no porta enlloc», sentencia el Fabrizio.