Llibertat de premsa
Turquia demana a la Interpol la detenció del periodista Can Dündar
El reporter, antic director del prestigiós diari turc Cumhuriyet viu exiliat a Alemanya des del 2016
Sobre Dündar pesa una condemna a Turquia a 27 anys de presó, i la fiscalia turca ha obert una nova causa contra ell aquest 2021
Turquia ha demanat aquest dimarts una circular vermella, una ordre de detenció i extradició, a la Interpol sobre el periodista turc Can Dündar, exiliat a la capital d’Alemanya des del 2016, després que s’obrissin diverses causes contra ell i patís un intent d’assassinat davant del palau de justícia d’Istanbul.
Una vegada es va escapar de Turquia, a principis del 2016, Dündar va ser jutjat in absentia i condemnat a un total de 27 anys de presó per «revelar secrets d’Estat, espionatge polític i militar i ajudar una organització terrorista».
Dündar, quan era director del prestigiós diari turc Cumhuriyet –un dels més antics de la República de Turquia–, va publicar una informació que afirmava que els serveis secrets turcs enviaven camions amb armament a Síria, i que algunes armes acabaven en mans de grups gihadistes com Al-Qaida i l’Estat Islàmic. Fa poques setmanes, un dels periodistes que va treballar en aquesta informació va afirmar que Dündar es va inventar la part que corresponia a l’Estat Islàmic–no a Al-Qaida– per donar-li més impacte a la notícia.
Multipremiat
MultipremiatDes d’Alemanya, Dündar ha fundat un altre mitjà Özgürüz (‘Som lliures’), i ha rebut nombrosos premis, entre els quals es troba el premi a la llibertat de premsa de Reporters Sense Fronteres. El 2016 va ser finalista del Premi Sàkharov que atorga el Parlament Europeu.
Aquest 2021, la fiscalia turca va decidir obrir una altra causa contra ell, en la qual s’acusa el periodista d’«ajudar una organització terrorista a posta però sense ser-ne membre». Durant els judicis anteriors contra Dündar, la justícia turca ja va demanar a Alemanya l’extradició del periodista. La justícia alemanya mai hi va accedir.
Durant els seus anys a Turquia com a Berlín, Dündar s’ha convertit en una figura vocal en contra del que ell qualifica d’«autoritarisme creixent» del president turc, Recep Tayyip Erdogan. De fet, Dündar ha arribat a acusar la UE de «perdre els seus valors» a canvi de negociar amb Erdogan perquè aquest freni l’arribada de refugiats a territori comunitari.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia