Inestabilitat als Balcans
Sèrbia i Kosovo tornen al diàleg després d’un any
Sèrbia i Kosovo reprenen demà, dimarts, el diàleg per normalitzar les seves relacions sota l’empara de la Unió Europea (UE) després de gairebé un any sense contactes directes entre les dues parts en el conflicte balcànic. Les converses al màxim nivell tindran lloc a Brussel·les i per primera vegada hi participarà el nou primer ministre kosovar, Albin Kurti, un nacionalista d’esquerres que va assumir funcions el març passat, després d’una contundent victòria electoral del seu partit, Autodeterminació (Vetëvendosje). La delegació de Belgrad estarà encapçalada pel president serbi, Aleksandar Vucic.
Segons va avançar divendres el portaveu d’Afers Exteriors de la UE, Peter Stano, les negociacions seran «facilitades» pel cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, «amb el recolzament del representant especial de la UE, Miroslav Lajcák». En l’última trobada a Brussel·les, el juliol del 2020, l’agenda es va centrar en la recerca de solucions per al problema de les persones desaparegudes i desplaçades, així com en la cooperació econòmica. Kosovo insisteix que Sèrbia reconegui la seva independència, autoproclamada el 2008 de forma unilateral. Sèrbia, que no accepta la sobirania de la seva antiga província, insisteix a anar resolent diversos assumptes pendents pas a pas, fins a arribar a un compromís, sense donar de moment senyals que un dia podria acceptar oficialment Kosovo com a país.
Belgrad i Pristina, allunyats
Kurti, per a qui el diàleg no és prioritat del seu Govern, ha deixat clar el seu rebuig d’implantar una associació dels municipis poblats per serbis –un tipus d’autonomia per a aquesta minoria–, que és un dels principals acords aconseguits a Brussel·les i en la qual insisteix Belgrad.
«¿Per què hem de tenir pressa? Som un país independent, i el temps amb el seu pas ha de canviar la realitat a Sèrbia [...]», va dir Kurti divendres al Parlament del seu país, segons el portal kosovar Kossev.
Malgrat les dificultats, Lajcák va assegurar en diverses ocasions que el procés es pot completar en qüestió de mesos, i que no es necessiten anys si les dues parts hi estan disposades.
L’objectiu de l’ardu i difícil diàleg iniciat el 2011, després d’una resolució de l’ONU del 2010, té per objectiu que les parts aconsegueixin un acord integral jurídicament vinculant perquè Kosovo i Sèrbia puguin avançar cap a la UE, però les posicions de Belgrad i Pristina continuen molt distanciades.
Notícies relacionadesEl procés ha tingut diverses interrupcions i estancaments, com la paràlisi entre novembre del 2018 i mitjans del 2020 provocada per la decisió de Pristina d’imposar elevats aranzels a tots els productes importats de Sèrbia, aixecats finalment gràcies a pressions internacionals.
En el dia d’avui, la independència de Kosovo és reconeguda per nombrosos països, inclosos els Estats Units i la majoria dels socis europeus, tot i que no per Rússia, la Xina, Espanya i l’Índia, entre d’altres.
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero
- Joia arquitectònica La reforma de la plaça dels Àngels obre el debat sobre el futur de l’històric CAP del Raval
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Això és del que t’has d’acomiadar als 60 si vols ser més feliç
- "No vull que em facin una carrera fàcil"
- Pogacar se cita avui amb Evenepoel en la clàssica de la cervesa