Eric Adams pren l’avantatge a les primàries demòcrates per l’alcaldia de Nova York

  • Tot i que l’expolicia negre domina sobre la progressista Wiley i sobre García, el nou sistema de vot preferencial pot alterar els resultats

Mayoral Candidate Eric Adams Receives Endorsements In Harlem

Mayoral Candidate Eric Adams Receives Endorsements In Harlem / Michael M. Santiago (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Com s’anticipava, els novaiorquesos se n’han anat a dormir sense saber quin demòcrata serà el candidat a donar el relleu a Bill de Blasio a l’alcaldia de Nova York, tot i que Eric Adams, l’excapità de policia de 60 anys i president del barri de Brooklyn, que era favorit a les enquestes i que es convertiria en el segon alcalde negre de la ciutat, ha ratificat aquesta condició.

Quan s’havia escrutat el 90% dels vots anticipats i del dia escrutats, Adams acumulava prop del 31% del sufragi, seguit per l’activista negra Maya Wiley (22%), que s’ha convertit en la candidata que ha aglutinat el vot progressista, i per Kathryn García (20%), antiga comissionada de sanejament i recolzada per ‘The New York Times’.

L’emprenedor i excandidat presidencial Andrew Yang, després d’un pobre resultat que el deixava per sota del 12%, era l’únic que aquest mateix dimarts anunciava que llança la tovallola, una cosa que no feien gaires dels altres nou candidats demòcrates, malgrat percentatges de vot molt més baixos. 

Incertesa

La incertesa està servida i es farà esperar conèixer qui guanya després d’una campanya intensa i no exempta de polèmiques, en la qual ha pres un protagonisme fonamental la seguretat i la lluita contra el creixent crim, a més de la recuperació de Nova York després de la pandèmia. Perquè la metròpolis no només té un complex sistema de recompte que dona almenys fins al dia 29 per rebre els vots emesos per correu, que segons càlculs d’AP podrien ser aquest any entre el 15 i el 20%, sinó que, sobretot, estrenava en aquestes eleccions el sistema d’elecció per ordre preferencial, que impedeix donar res per garantit.

Aquest sistema, que van aprovar els propis novaiorquesos i que només es farà servir en primàries i eleccions especials, permet votar fins a cinc candidats a l’alcaldia classificant-los per ordre de preferència. Si cap aconsegueix inicialment el 50%, com aparentment succeirà en aquesta ocasió, s’eliminen els vots del candidat que menys vots hagi aconseguit i es compta la següent opció d’aquestes paperetes. El procés es repeteix fins que quedin només dos candidats, inlcús encara que abans algun hagi superat la barrera del 50%. D’aquests dos últims surt el guanyador, i a Nova York pot no conèixer-se fins a la setmana del 12 de juliol.

Notícies relacionades

L’avantatge inicial d’Adams és clau però també pot no ser suficient si el candidat no ha aconseguit prou suports en paperetes liderades per altres candidats. I tot i que la seva campanya de llei i ordre i en la qual s’ha erigit també en representant de la gent corrent ha tingut clar ressò entre els novaiorquesos, les últimes setmanes s’ha vist esquitxada també per tempestes que han posat en qüestió la seva ètica o fins i tot si vivia a la ciutat, deixant un dels moments més surrealistes, quan va portar els periodistes a casa seva a Brooklyn i els va ensenyar des del bany fins als continguts de la nevera.

Sigui qui sigui el guanyador, es dona gairebé per fet que al novembre serà elegit nou alcalde. Malgrat els mandats recents de Rudy Giuliani i Michael Bloomberg, la ciutat és aclaparadorament demòcrata i s’anticipen escasses opcions per a Curtis Sliwa, el fundador del grup de vigilants Guardian Angels, que s’ha imposat còmodament a les primàries republicanes a l’empresari de restauració Fernando Mateo. Sliwa ha fet el seu discurs de victòria flanquejat per Rudy Giuliani i ha passat una part del seu discurs defensant el seu populisme i un missatge de llei i ordre i una altra també parlant dels 15 gats que té rescatats.