Llibertat d’expressió

La fustigació del Govern obliga a tancar el principal diari opositor de Hong Kong

La policia ha irromput a la redacció de l’‘Apple Daily’ per registrar ordinadors i notes

L’últim detingut és el principal columnista del diari, acusat de posar en perill la seguretat nacional

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El diari més fragorós i popular de Hong Kong callarà ben aviat, forçat per les envestides legals, els registres policials, les detencions del seu personal i la congelació dels seus actius. El tancament es donava per fet i només faltava posar-hi data. Ahir a la nit no va emetre el seu butlletí de notícies financeres ‘online’, dijous traurà la seva última edició impresa i a mitjanit de dissabte apagarà la seva pàgina web. El diari simbolitza la divisió de la societat hongkonguesa: un paladí democràtic per a uns, un infame tabloide per als altres. El seu tancament, en qualsevol cas, és una mala notícia per a la llibertat de premsa a Hong Kong. 

El comunicat de la directiva va arribar al migdia, poques hores després que es conegués l’última detenció. Es tracta de Yeung Ching-kee, cap dels editorials i columnista freqüent, al qual la policia atribueix l’autoria d’almenys cinc de la trentena d’articles que, des de l’entrada en vigor de la nova llei de seguretat nacional, demanaven sancions internacionals contra Hong Kong. La llei, cuinada a Pequín, tipifica aquests articles periodístics com un delicte de col·lusió amb forces estrangeres. La setmana passada ja havia sigut detingut l’editor en cap, Ryan Law, i quatre membres més de la cúpula directiva. «Hi ha una forta evidència que aquests articles van jugar un paper molt important en la conspiració i que van donar munició perquè governs, institucions i organitzacions estrangeres imposessin sancions sobre Hong Kong», va justificar la policia.   

La justícia ja havia congelat els fons de l’empresa matriu, ‘News Digital’, sense els quals el diari no podia atendre els pagaments a la plantilla i proveïdors. El mitjà havia programat una reunió divendres per debatre la continuïtat, però l’última estocada legal ha precipitat el final. «La companyia agraeix als nostres lectors el seu fidel recolzament i als nostres periodistes i anunciants el seu compromís durant 26 anys», diu el comunicat.  

Reunions freqüents

L’avenir del diari semblava lúgubre des que es va aprovar la nova llei, que penalitza les interferències dels governs estrangers. El seu fundador, Jimmy Lai, serà jutjat per les seves freqüents reunions amb els falcons de l’Administració Trump durant els mesos més intensos de les protestes anticomunistes. El cèlebre editor ja ha sigut condemnat per organitzar i participar en tres de les manifestacions i no és previsible que surti aviat de la presó.  

L’‘Apple Daily’ és un exemple periodístic dubtós. És un tabloide sensacionalista i sexista amb una deontologia laxa. El seu naixement va convulsar l’escena periodística local i el seu immediat èxit va provocar l’aparició de clons. Té un inquietant biaix discriminatori cap als xinesos de l’interior que anomenaríem racisme o xenofòbia si no compartissin raça i país amb els hongkonguesos. És recordada la seva pàgina de publicitat en la qual els associava a plagues de llagostes que devoraven Hong Kong o aquell «pipi-gate» amb el qual denunciava les seves formes assilvestrades en contrast amb la correcció britànica a partir d’un nen que es va alleujar al carrer. El cor global que eleva a l’altar periodístic un mitjà que converteix qualsevol engendrament de Murdoch en model de praxi escrupolosa suposa l’enèsim fracàs de Pequín.   

El seu tancament arriba en les vigílies del primer judici en aplicació de la nova llei de seguretat nacional. Serà sense jurat, en contra de la tradició local. Tong Ying-kit, d’uns vint anys, serà processat per acostar-se a la policia amb la seva moto amb una pancarta que deia: «Allibereu Hong Kong, la revolució del nostre temps». En el procés judicial es determinarà si el lema, habitual durant les protestes, crida a un canvi de règim i la independència.  

Crítiques de la UE i el Regne Unit

Notícies relacionades

La Unió Europea ha censurat el tancament del diari, assegurant que la decisió «soscava greument» la llibertat de premsa al territori autònom i perjudica la seva projecció com a centre internacional de negocis. Per a la diplomàcia europea aquest episodi «mostra clarament» l’ús de la llei de seguretat nacional que va imposar Pequín l’any passat sobre Hong Kong i lamenta que es fa servir per «asfixiar» les llibertats de premsa i d’expressió a l’enclavament, ha expressat en un comunicat l’oficina de l’Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell.

El cap de la diplomàcia britànica, Dominic Raab, per la seva banda, ha qualificat d’«esgarrifós» el tancament del rotatiu. El cap de la diplomàcia britànica, Dominic Raab, va considerar aquest dimecres «esgarrifós» el tancament del diari prodemocràcia ‘Apple Daily’ a Hong Kong. «El tancament forçat de @AppleDaily_HK per part de les autoritats de Hong Kong és una demostració esgarrifosa de la seva campanya per fer callar totes les veus de l’oposició», ha escrit Raab a Twitter.

Temes:

Xina Hong Kong