Amb les làpides arrencades
Commoció al Canadà per la troballa de 751 tombes indígenes d’un antic orfenat de l’Església
El Canadà es va veure sacsejat aquest dijous per la troballa de centenars de tombes anònimes en un lloc on funcionava un internat per a estudiants indígenes gestionat per l’Església catòlica, menys d’un mes després de l’aparició de les restes de 215 nens en un altre centre similar.
Els líders de la comunitat i la Federació de Nacions Indígenes Soberanes de Saskatchewan van anunciar en conferència de premsa que es tracta de més de 750 tombes a prop de l’antic internat de Marieval, a la província de Saskatchewan.
«Fins ahir, hem trobat 751 tombes sense nom», va dir a la premsa el cap de la Primera Nació de Cowessess, Cadmus Delorme, que va aclarir que no es tracta d’«una fossa comuna». Va afegir que cada tomba serà avaluada en les pròximes setmanes per determinar el nombre final de víctimes les restes de les quals es troben al lloc.
Delorme va assenyalar que les tombes, trobades a través de mapatges de radar que penetren en el terra, van poder haver estat marcades en algun moment, però que «els representants de l’Església catòlica van treure aquestes làpides». Va recordar que això es considera delicte al Canadà, per la qual cosa el lloc és tractat «com una escena del crim».
Condemna de Trudeau
Dimecres a la nit, la comunitat de Cowessess havia donat compte del «descobriment horrorós i impactant de centenars de tombes sense marcar» durant excavacions entorn d’aquesta escola residencial, ubicada uns 150 km a l’est de Regina, la capital de Saskatchewan.
El primer ministre, Justin Trudeau, va qualificar les troballes com «un vergonyós recordatori del racisme sistèmic, la discriminació i la injustícia a què els pobles indígenes s’han enfrontat i continuen enfrontant-se» al Canadà, i va afegir que el país havia de reconèixer la seva història de racisme per «construir un futur millor».
Uns 150.000 nens natius, mestissos i inuit van ser reclutats per força fins a la dècada de 1990 a 139 d’aquests internats a tot el país, on van ser aïllats de les seves famílies, idioma i cultura. Molts d’ells van ser sotmesos a maltractaments i abusos sexuals en aquests centres educatius, on més de 4.000 alumnes van trobar la mort, segons una comissió d’investigació que va concloure que el Canadà va perpetrar un autèntic «genocidi cultural».
El cap de la Federació de Nacions Indígenes Soberanes, Bobby Cameron, va descriure la troballa com «un crim contra la humanitat». «L’únic crim que vam cometre quan érem nens va ser néixer indígenes», va dir.
Petició de disculpes de l’Església
El descobriment ha reobert el debat sobre aquestes odiades institucions on els nens indígenes eren enviats per força per ser integrats en la cultura dominant. I ha reactiva les crides perquè el Papa i l’Església es disculpin pels abusos i la violència infligida als estudiants. El summe pontífex es va negar a presentar disculpes, i va generar frustració i ira en les comunitats indígenes canadenques.
Mentrestant, experts en drets humans de l’ONU van instar Ottawa i el Vaticà a realitzar una investigació ràpida i completa sobre la gestió d’aquests internats. «És absolutament tràgic, però no sorprenent», va tuitejar Perry Bellegarde, cap de l’Assemblea de les Primeres Nacions, que representa més de 900.000 indígenes al Canadà.
L’internat de Marieval, a l’est de Saskatchewan, va acollir nens aborígens entre 1899 i 1997, però dos anys més tard va ser demolit i reemplaçat per una escola diürna. Consultat per l’emissora CBC, Barry Kennedy, un exresident de l’escola de Marieval, va considerar que aquest nou descobriment és a penes la punta de l’iceberg. «Imagino, saps, per les històries que ens han explicat els nostres amics i companys, que hi ha diversos llocs, per escola», va explicar.
Notícies relacionades«Tenia un amic que va ser arrossegat enfora una nit, estava cridant», va recordar. Mai el va tornar a veure. «El seu nom era Bryan... vull saber on és el Bryan». «Vam descobrir la violació [...] els cops violents. Ens van fer descobrir coses que no eren normals a les nostres famílies», va afegir Kennedy.
Després de la troballa de les restes de nens a l’escola de Kamloops, es van iniciar excavacions en alguns d’aquests antics internats a tot Canadà, amb l’ajuda de les autoritats governamentals. Els dirigents de la comunitats autòctones esperen més descobriments horrorosos en els pròxims mesos.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació