Visita a Texas
Harris demana una reforma migratòria després de reunir-se amb nenes que van creuar soles la frontera amb Mèxic
La vicepresidenta dels EUA, en la seva visita a El Paso, afirma que no es pot abordar un problema «sense resoldre’l de soca-rel»
U.S. Vice President Harris visits El Paso, Texas /
La vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris, es va reunir aquest divendres amb cinc nenes que van travessar sense els seus pares la frontera de Mèxic i els Estats Units a la recerca d’una vida millor. En la trobada, que va formar part de la seva visita a la ciutat fronterera d’El Paso (Texas), la demòcrata va veure als ulls d’aquestes menors el «gran mal» d’haver fet aquesta dura travessia sense els seus pares, però també esperança.
«Em van preguntar com em vaig convertir en la primera dona vicepresidenta. [Aquesta conversa] em va recordar que aquest fet no només es pot reduir a un problema polític, estem parlant de nens, famílies, sofriment... i que la nostra col·laboració ha de ser cuidada i efectiva», va assenyalar Harris des de l’aeroport texà abans de volar a Califòrnia.
En aquest sentit, la número dos de Biden va assenyalar que no serveix de res «apuntar amb el dit» el problema migratori que viu el país i que el que els Estats Units ha de fer és adonar-se que necessita una «reforma de migració». «Fem el treball d’acceptar que no es pot només reaccionar a un problema sense resoldre’l de soca-rel».
Al costat del secretari de Seguretat Nacional nord-americà, Alejandro Mayorkas, la vicepresidenta va escoltar les dues versions de la mateixa història. Primer l’oficial en un recorregut de l’estació de patrulla fronterera d’El Paso, i després la de defensors dels drets humans que treballen en la frontera en una reunió amb diversos activistes.
Des que Harris va acceptar ser l’encarregada de fer front als problemes que han generat l’arribada massiva d’immigrants a la frontera nord-americana li han plogut les crítiques. L’oposició li ha retret no haver-se desplaçat a la zona limítrofa abans, i només haver-ho fet després que Donald Trump hagi anunciat que ell també hi aniria aquest mes. Així com que hagi triat anar a El Paso i no al Valle del Río Grande, una altra zona crítica a Texas.
Tampoc es va deslliurar de crítiques des de la part més progressista del seu partit que no va veure amb bons ulls que, durant el seu viatge a Centroamérica, la vicepresidenta demanés als immigrants que es plantegen anar als Estats Units sense papers que no vinguin.
Trump serà el pròxim en anar a Texas
Trump serà el pròxim en anar a TexasDonald Trump també visitarà la frontera de McAllen (Texas) el pròxim 30 de juny i ho farà juntament amb el governador de Texas, Greg Abbott, polític que va anunciar aquest mes que vol continuar la construcció del mur que va començar a aixecar l’expresident i que ho farà amb una combinació de diners del pressupost estatal i donacions. L’exmandatari va dir en un comunicat que Harris «¡mai se n’hauria anat [a la frontera]!» si ell i Abbott no haguessin anunciat el seu viatge. Acusació que la Casa Blanca va negar.
El nombre de migrants que arriben a aquesta llarga frontera s’ha disparat des que Biden va assumir el càrrec. Al maig, més de 180.000 persones van ser detingudes a la frontera. D’aquestes, més de 112.000, van ser expulsades sota el Títol 42 –ordre de salut pública imposada per Trump a l’inici de la pandèmia–.
Els Estats Units també han vist un nombre rècord d’arribada de nens no acompanyats. Més de 18.800 menors van ser fets presos sota la custòdia de l’Administració de Biden després de travessar la frontera sols al març. El nombre d’arribades infantils ha disminuït l’abril i el maig, però continua sent molt superior als menors no acompanyats arribats el 2019.
Notícies relacionades
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear