Escàndol al país andí
Reapareix des de la presó el polèmic Montesinos per falsejar les eleccions peruanes
El conegut com a «monjo negre» d’Alberto Fujimori ha intentat subornar els jutges per impedir la proclamació de Pedro Castillo com a president i així beneficiar la filla candidata de l’autòcrata
A1-115902148.jpg /
Si alguna cosa li faltava a l’agònic desenllaç de les eleccions peruanes és la sorprenent i fantasmal reaparició de Vladimiro Montesinos. El «monjo negre» d’Alberto Fujimori compleix la seva llarga condemna a la Base Naval del Callao. Als 76 anys no ha perdut del tot la seva vocació conspiradora. A través d’algunes trucades ha intentat alterar els resultats de la segona volta electoral –que donen la victòria al mestre rural Pedro Castillo– per beneficiar Keiko Fujimori. La intervenció de Montesinos no ha fet més que enfonsar la filla de l’autòcrata. Segons una recent enquesta de la consultora Ipsos, un 65% dels peruans rebutgen les accions de la candidata de la dretana Força Popular per impedir la proclamació de Castillo pel Jurat Nacional Electoral (JNE).
Montesinos va ser el Rasputin del Perú després de l’autocop de Fujimori, el 1992, i fins al canvi de segle: la seva caiguda es va precipitar al saber-se que filmava tots els seus interlocutors: els vladivideos van mostrar de manera descarnada la compra de voluntats polítiques per part del règim. Aquestes revelacions van accelerar després la fugida d’Alberto Fujimori al Japó. Dues dècades després no són les imatges sinó les gravacions que incriminen Montesinos, un excapità de l’Exèrcit.
La història no deixa de tenir un costat irònic. Montesinos –el tiet Vladi, com l’anomenava la família Fujimori– havia convertit el Servei Nacional d’Intel·ligència (SENSE) en una màquina de gravar converses alienes, ja sigui interceptant telèfons o a través de micròfons amagats en despatxos. Al final, ell va ser el gravat. L’altra paradoxa involucra Fernando Olivera, qui al setembre del 2000 va donar a conèixer els vladivideos. A Olivera li va tocar dies enrere filtrar les xerrades de Montesinos, com si fos una repetició dels fets de fa dues dècades.
Un grup de periodistes independents ha pogut confirmar que Montesinos es va comunicar almenys 17 vegades amb Pedro Rojas, un operador del fujimorisme que va estar molt vinculat al SIN mentre va governar l’autòcrata. Amb prou feines cinc trucades no van ser contestades.
El primer intercanvi telefònic va tenir lloc quatre dies abans de la segona volta electoral. L’últim, fa dos dies. «Si haguéssim fet la feina que havíem plantejat ja no estaríem en aquest problema de merda», diu Montesinos, assabentat que l’avantatge de Castillo és irremuntable.
Ajudar els Fujimori
Rojas escolta el que li suggereix el seu cap: subornar els jutges. «Amb tres (membres) n’hi ha prou. Llavors seria bo que el localitzessis perquè ens pugui recolzar, has de posar una mica de gasolina (diners). Tu ja m’entens, ¿oi?». Rojas li diu que sí. I llavors Montesinos li proposa que contacti amb l’advocat Guillermo Sendón, amb vincles en el poder judicial. «Aquesta ‘vaina’ (alterar el procés electoral) et costa tres ‘pals’ (milions de dòlars). Un ‘pal’ (milió) per a cadascun... Primer et surt la resolució i després els pagues».
Montesinos es presenta com un samarità. No té aspiracions. «¿Jo què guanyo ajudant-los? Res. No m’interessa i mai els demanaré res, simplement estic ajudant perquè sinó s’emboiren. La noia acabarà presa i l’altre senyor es morirà on és, aquesta és la situació». La «noia», és clar, és Keiko Fujimori, la dona de 41 anys que ha intentat tres vegades ser la presidenta peruana. L’«altre senyor», és el seu pare, que compleix presó perpètua per la seva responsabilitat en delictes de lesa humanitat.
Notícies relacionadesLa candidata de Força Popular fa s’enfronta a una causa per blanqueig de diners que la pot tenir entre reixes durant 30 anys. L’analista César Hildebrant ha afirmat que la intenció de Keiko Fujimori de traspassar els límits de l’ètica política en aquestes eleccions està relacionat amb el temor daquest escenari judicial.
La condició de pres de màxima seguretat no ha impedit que hagin sortit a la llum les converses i recomanacions de Montesinos. L’exministre de l’Interior, Wilfredo Pedraza, per les facilitats amb què parlava. «Ara caldrà saber les raons per les quals el senyor Montesinos feia trucades d’aquesta naturalesa, des de la presó que se suposa és la més segura del país. Per la meva experiència, la Marina de Guerra ha sigut sempre molt impecable en el maneig d’aquest penal. Em sembla lamentable i penós el que ha passat», ha dit l’exministre de l’Interior, Wilfredo Pedraza. La Marina de Guerra ha informat que ha obert una investigació.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"