Més de 45º
Una onada de calor «històrica» asfixia el Canadà i el nord-oest dels Estats Units
Les temperatures han fregat a l’Oest del Canadà els 48º
Escoles i clíniques de vacunació Covid-19 tancades i un esdeveniment d’atletisme classificatori per als Jocs Olímpics posposat: l’oest del Canadà i sectors dels Estats Units experimentaven dilluns rècords «històrics» de temperatura, provocats per una onada de calor d’inusual intensitat.
A Portland (Oregon) i Seattle (Estat de Washington), dues grans ciutats del nord-oest dels Estats Units conegudes pel seu clima normalment fred i humit, la temperatura va arribar al seu màxim nivell des que es tenen registres (1940).
Va arribar a 46,1 graus celsius a l’aeroport de Portland dilluns al migdia (després d’un rècord de 44,4 graus la vigília) i a 41,6 graus a Seattle, segons el servei meteorològic nord-americà (NWS).
Màxim històric
Però l’oest del Canadà es va emportar la corona i la localitat de Lytton, a Colúmbia Britànica, va batre el màxim històric del país, amb una temperatura de 47,9 graus celsius aquest dilluns.
En aquesta regió, els ventiladors i aires condicionats estan esgotats i les ciutats han obert centres de refrescament.
Diverses clíniques de vacunació contra la Covid-19 van ser tancades i les escoles van anunciar la suspensió d’activitats a causa de l’extrema calor.
«Una onada de calor prolongada, perillosa i històrica persistirà per tota aquesta setmana», va advertir Environnement Canada, a l’emetre alertes per a Colúmbia Britànica, Alberta i parts de Saskatchewan, Manitoba, Yukon i els Territoris del Nord-Oest.
«És una calor desèrtica, molt seca i calenta», va dir a l’AFP David Phillips, climatòleg principal d’Environment Canada.
«Som el segon país més fred del món i el més nevat», va dir. «Sovint veiem onades de fred i torbs, però poques vegades parlem d’un clima calorós com aquest».
«Dubai seria més fresc que el que estem veient ara».
«Extremadament perillós»
A l’altre costat de la frontera, els nord-americans també estan patint temperatures sufocants als estats del nord-oest.
«Aquest nivell de calor és extremadament perillós», va advertir dilluns el NWS.
Un mercat de Seattle, el Ballard Farmers Market, va haver de tancar abans d’hora, probablement per primera vegada «a causa de la calor», va dir a l’AFP el seu gerent, Doug Farr. «La majoria de les vegades és per la neu».
Dilluns, Amazon va anunciar que obriria al públic part de la seva seu de Seattle com a punt per refrescar-se amb una capacitat de 1.000 places. Moltes llars manquen d’aire condicionat en aquesta ciutat típicament temperada.
Anul·lades proves per als Jocs Olímpics
La temperatura mitjana per a un mes de juny a Seattle és de 19 graus centígrads.
«A 21 graus, és un bon dia, tothom està fora en pantalons curts i samarretes, però això s’està tornant absurd», va dir un resident de Seattle entrevistat per AFP, dient que se sentia «com si estigués al desert».
També a Portland, molts residents s’estan refugiant amb matalassos i cadires plegables a llocs amb aire condicionat improvisats per les autoritats locals.
No molt lluny d’allà, a la ciutat d’Eugene, l’última de les proves d’atletisme de les seleccions nord-americanes per als Jocs Olímpics va haver de ser ajornada diumenge a causa de l’onada de calor.
Intensa sequera
La calor extrema, combinada amb una intensa sequera a l’Oest americà, ha afavorit l’aparició de diversos incendis durant el cap de setmana. Un d’ells, al límit d’Oregon i Califòrnia, va cremar unes 600 hectàrees fins dilluns al matí, obligant les autoritats a evacuar alguns residents i a tancar una carretera estatal.
«Cada mil anys»
L’onada de calor es deu a un fenomen conegut com a «cúpula de calor»: les altes pressions atrapen l’aire calent a la regió.
La intensitat d’aquesta «cúpula de calor» és «tan rara estadísticament que només podria esperar-se una vegada cada diversos milers d’anys de mitjana», van escriure els experts en meteorologia del Washington Post. «Però el canvi climàtic induït per l’home ha fet que aquest tipus d’esdeveniments excepcionals siguin més probables».
Notícies relacionadesSegons Nick Bond, científic del clima de la Universitat de Washington, el canvi climàtic és un factor, sens dubte, però «secundari».
«L’element principal és aquest patró meteorològic tan inusual» de la cúpula de calor, diu a l’AFP. Dit això, «el canvi climàtic és real, les nostres temperatures s’han escalfat aquí», el que ha «fet que aquest esdeveniment de calor sigui encara més sever».
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista