Conflicte a l’Àfrica oriental
El Govern etíop declara l’alto el foc a la regió de Tigre
Les forces rebels de la regió del nord reprenen el control de la capital, Mekele
Punt d’inflexió al conflicte armat que viu Etiòpia entre el Govern federal i les autoritats de la regió de Tigre després de vuit mesos de combats. Les forces lleials a les anteriors autoritats de Tigre van recuperar dilluns Mekele, capital d’aquesta regió del nord on el Govern va evacuar els seus representants i va decretar un alto el foc unilateral. Aquestes forces, que s’autodenominen Forces de Defensa de Tigre» (TDF), asseguren haver pres el control de la capital, segons ha explicat a l’agència AFP un membre del govern interí regional que va sol·licitar anonimat. Un periodista de l’AFP va confirmar que aquestes tropes van arribar a bord de camions i automòbils.
Mekele va ser presa per l’Exèrcit federal el 28 de novembre del 2020, tres setmanes després que el primer ministre etíop, Abiy Ahmed, llancés una ofensiva per expulsar les autoritats regionals, díscoles amb el poder central, i integrades per membres del Front d’Alliberament el Poble de Tigre (TPLF), que va dominar durant molt temps la vida política d’Etiòpia. En principi, l’operació havia de ser breu i es va ordenar després que forces pro-TPLF ataquessin bases militars, segons Abiy Ahmed, premi Nobel de la Pau 2019 per la reconciliació amb Eritrea. Però els combats continuen i han deixat al caire de la fam almenys 350.000 persones, segons les Nacions Unides. La setmana passada, les Forces de Defensa de Tigre van llançar una ofensiva, coincidint amb les eleccions nacionals anticipades.
L’«alto el foc unilateral» decretat pel Govern, segons un comunicat, es du a terme per permetre el bon desenvolupament dels cultius i la distribució d’ajuda humanitària.
Situació «extremadament preocupant»
El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, considera els esdeveniments d’«extremadament preocupants». «Mostren, una vegada més, que no hi ha cap solució militar a la crisi,» va declarar, afirmant que tenia «esperança» que es produeixi «un cessament efectiu de les hostilitats». Els Estats Units, Irlanda i el Regne Unit han sol·licitat una reunió pública d’emergència del Consell de Seguretat de l’ONU sobre Tigre, van informar fonts diplomàtiques, precisant que podria celebrar-se divendres.
L’entrada dels combatents rebels va donar lloc a escenes de joia, amb soldats disparant enlaire i els veïns sortint als carrers, onejant la bandera de Tigre. «Tothom està excitat, hi ha música als carrers. Tothom ha tret les seves banderes i toca música. No sé com els han aconseguit, però tothom té focs artificials», va comptar un habitant, entrevistat per l’agència AFP.
Notícies relacionadesSegons diversos testimonis, soldats i policies federals també fugien de Mekele; alguns van saquejar bancs i van requisar vehicles a particulars per anar-se’n. Un funcionari de l’ONU va explicar a l’AFP que els soldats van desmantellar equips via satèl·lit de diverses agències de les Nacions Unides a Mekele per intentar reduir les comunicacions.
«Aquest acte viola els privilegis i la immunitat de l’ONU, així com les normes del dret internacional humanitari sobre el respecte dels béns de l’ajuda humanitària. Condemno aquesta acció en els termes més forts», va tuitejar Henrietta Fore, directora executiva de l’Unicef.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia