Crisi sanitària global

Arriba a la nostra vida el certificat digital Covid-19 per viatjar

  • Aquest 1 de juliol entra en vigor el reglament sobre el document cridat a facilitar els desplaçaments a la UE

  • Brussel·les recomana als estats membres que l’utilitzi també a escala nacional per accedir a esdeveniments culturals

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Aquesta informació es va publicar el dia 30/06/2021. El contingut fa referència a aquesta data.

Tots els països de la Unió Europea (UE) –tret d’Irlanda–, a més de Noruega, Islàndia i Liechtenstein, estan tècnicament preparats per a l’entrada en vigor aquest dijous, 1 de juliol, del certificat digital, una espècie de passaport sanitari cridat a facilitar la lliure circulació de persones durant la pandèmia de Covid-19. «Tenim una bona evolució i pràcticament tots els estats membres (estan preparats), menys Irlanda a causa d’un atac cibernètic, que li ha fet difícil assolir l’objectiu i tenir totes les solucions tècniques en vigor abans de l’1 de juliol», ha explicat el comissari de Justícia, Didier Reynders, en vigílies de l’entrada en vigor del nou reglament.

¿Què és el certificat Covid?

És un document gratuït, disponible en format paper o digital, que conté un codi QR i que permet certificar –en la llengua nacional i en anglès– tres tipus de situacions: que una persona ha sigut vacunada contra la Covid-19, disposa d’una prova amb resultat negatiu o s’ha recuperat de la malaltia. No serà obligatori per poder desplaçar-se dins de la UE però l’objectiu és facilitar-hi la lliure circulació dels ciutadans.

¿Quina informació conté?

El certificat inclou nom, data de naixement, data d’expedició i informació sobre la vacuna, prova o recuperació, així com un identificador únic. La informació es manté a l’Estat membre d’origen i no s’emmagatzema ni conserva quan les autoritats d’un altre Estat membre verifiquen el document, ja que només se’n comprova la validesa i l’autenticitat a través de la plataforma europea.

¿Com funciona?

Tots els certificats disposen d’un codi QR únic. Quan les autoritats del país que es visita comproven el document verifiquen el codi i la firma del viatger per certificar que compleix un dels tres supòsits que permeten la seva entrada sense requisits addicionals. Les persones vacunades abans de la creació del certificat també tindran dret a obtenir-lo, el mateix que els nens.

¿Quines vacunes s’admeten?

De moment les vacunes considerades vàlides per al certificat són les autoritzades per l’Agència Europea del Medicament (EMA en les sigles en anglès) i que fins al moment són quatre: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Els estats membres, no obstant, poden decidir si accepten els certificats de vacunació autoritzats per altres estats membres o les vacunes incloses a la llista de l’Organització Mundial de la Salut per a ús d’emergència, com és el cas de l’antídot Sinovac. La russa Sputnik V, que s’administra a Hongria, no disposa d’autorització ni de l’EMA ni és a la llista de l’OMS, però els estats membres són lliures de decidir si l’accepten. La cancellera alemanya, Angela Merkel, per exemple, es va queixar en l’última cimera de líders de la UE que Grècia permet als viatgers entrar al país amb aquest antídot no reconegut per la UE.

¿Quin tipus de test s’admet?

El reglament preveu els anomenats tests RT-PCR així com els resultats d’una llista de test d’antígens validats per la UE sempre que siguin fets per professionals sanitaris. És a dir, els autotests no són admesos.

¿Eximeix el certificat de quarantenes o tests addicionals?

La recomanació advoca perquè els estats membres no apliquin mesures restrictives addicionals als portadors del certificat, com proves PCR o d’antígens i quarantenes, «llevat que siguin necessàries i proporcionades per a salvaguardar la salut pública. Si un país decideix aplicar restriccions d’aquest tipus, a causa de l’evolució de la pandèmia o l’augment de casos de variants preocupants, com la delta, en funció de dades epidemiològiques del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), ho pot fer gràcies al fre d’emergència inclòs al reglament, però ha de notificar-ho 48 hores abans a la Comissió Europea i a la resta d’estats membres.

¿Què passa amb les restriccions?

Hi ha països que abans de l’entrada en vigor del reglament han decidit aplicar noves restriccions davant l’avanç de la variant delta. És el cas d’Alemanya, que ha prohibit l’arribada de viatgers procedents de Portugal. Des del 29 de juny, tots els ciutadans i residents alemanys que tornin al país estan subjectes a una quarantena de 15 dies independentment de si estan vacunats o disposen d’un test negatiu. «Sabem que hi ha debat per la preocupació d’algunes variants com la delta. Si algun Estat membre té intenció de tornar a aplicar restriccions, és necessari que informin la Comissió i la resta d’estats membres abans d’organitzar un procés amb noves restriccions», ha recordat Reynders en vigílies de l’entrada en vigor.

¿Es pot utilitzar el certificat per a altres motius a més de viatjar?

L’objectiu és facilitar els desplaçaments entre els països europeus, però la Comissió Europea recomana als estats membres que l’utilitzin també internament per a altres usos, com l’accés a establiments o esdeveniments culturals, per evitar la confusió i la fragmentació respecte a un altre tipus de certificats que hi pugui haver. «Si és possible utilitzar-lo a partir de demà cada vegada més i més per a tots aquests usos, seria la millor solució», opina el comissari de Justícia. 

¿Fins quan haurem d’utilitzar el certificat?

La validesa del reglament serà d’un any a partir de l’1 de juliol del 2021. La norma no preveu una validesa màxima per als certificats de vacunació, ja que dependrà de noves proves científiques sobre la durada de la protecció de les diferents vacunes. El període de validesa dels tests PCR serà de 72 hores i de 48 hores els d’antígens. En el cas del certificat de recuperació la validesa serà de 180 dies.

COM OBTENIR EL PASSAPORT COVID A CATALUNYA EN 3 PASSOS

1. Accediu a la web lamevasalut:

El primer pas és accedir a la web lamevasalut.gencat.cat. Aneu a l’apartat ‘Vacunes i certificat Covid UE’. Al clicar-hi, ens hi apareixeran tres opcions, segons el document en què estiguem interessats: Certificat Covid Digital UE, Estat Vacunal i Justificant Vacunal.

2. Certificat Covid Digital UE:

Segon pas. Per obtenir el passaport Covid, cliquem a la pestanya Certificat Covid Digital UE. Al fer-ho, ens hi apareixeran tres opcions, segons el que vulguem obtenir: el certificat de vacunació, el certificat de prova negativa i el certificat que hem passat el coronavirus.

Notícies relacionades

3. Sol·licitem i descarreguem:

Tercer i últim pas: si estem vacunats, triem l’opció ‘Certificat de vacunació’. Al clicar a ‘Sol·licitar’, en uns minuts ens apareixerà en pantalla un codi QR, que podrem ensenyar al mòbil. També ens dona l’opció, just sota del QR, de clicar a la pestanya ‘Descarregar’, amb la qual cosa ens podem guardar al mòbil o a l’ordinador el document que ens permetrà circular lliurement per la UE.